Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie online

· Goście: 2

· Użytkownicy:
1. Janusz81

· Łącznie użytkowników: 2,329

· Najnowszy użytkownik: Adam_GDA


NASZ FANPAGE

Zobacz temat

 Drukuj temat
Lukasz Ciesielski
Jako że przy produkcji żywności "i nie tylko" spędzam wiele czasu, zwłaszcza między sezonami sumowymi, podzielę się swoimi doświadczeniami.
Wielu z was próbowało już moich przysmaków, będzie miejsce na przekazanie przepisów jeżeli ktoś będzie potrzebował.
 
Arek Pawlak
I Czekam z niecierpliwością I
pikefinder.pl/images/pikefinder.jpg Pozdrawiam, Arek
 
www.pikefinder.pl
Robert Kuczma
Ja również U
 
Semi
Również jestem ciekawy czegoś nowegoI, bo też lubuję się w swojskich wyrobach.U
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą. G
 
Slawomir Tabor
Ostatnio nie mogę jeść wyrobów wędliniarskich ze sklepu , choć inni mówią że im smakują .
Żonka kilka razy już zrobiła schab karkowy i szynkę w ziołach tz wędlinę
z skarpety .
Mięso wisi owinięte i zasznurowane w przewietrzanym miejscu od 7 do 10 dni .
Oczywiście wcześniej w lodówce kilka dni w ziołach soli i cukrze .
Jest super na kanapki do pizzy i zapiekanek tostów .
W lodówce może chyba leżeć do końca świata i się nie zepsuje .

sumowapasja.pl/images/imagehost/8153a41bc35ee5d88fa5d812760f068e.jpeg
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją .
 
zibii12
Wygląda zacnie Sławku I
 
Lukasz Ciesielski
Sławku, po podsuszeniu jak masz możliwość to zapakuj próżniowo na kilkanaście dni, wilgotność się wyrówna i będzie jeszcze lepsza. Również można zaszczepić bakteriami kwasu mlekowego lub specjalna kulturą dostępna w handlu.
 
Lukasz Ciesielski
sumowapasja.pl/images/imagehost/202e76c3ef2b12fe4a7bc024f60298ac.jpg

Boczek i karkówka będzie już ponad rok jak dojrzewa &
 
Lukasz Ciesielski
sumowapasja.pl/images/imagehost/9ada096ee194dfc2f7a9fabede0664bd.jpg
I krakowska z sobotniego wędzenia, na święta pokażę w przekroju jak podeschnie trochę.
 
Slawomir Tabor
Cacy Łukasz .
Mam pakowarkę próżniową na święta zrobię próbę .
Powoli przymierzam się do wędzarni z grillem ale całej z nierdzewki .
Wędzonka to podstawa , dawnej diety . D
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją .
 
Slawomir Tabor
Szukam przepisu na solankę do ryb ( dorsz , węgorz , łosoś , ) .
Znajomy zaczął handlować rybami świeżymi ale mrożonymi .
Nigdy nie wędziłem ryb , kiedyś trzeba spróbować .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją .
 
Jacek Bartnik
Jak kiedyś wędziłem leszcza i węgorza to robiłem 100 gram soli na litr wody i 24 godziny w solance.Wyszło wszystko dobrze.
 
Lukasz Ciesielski
Ja pekluję ryby hybrydowy czyli w worku próżniowym. Przyprawiamy ulubionymi ziołami i standardowo soli jak do smażenia i siup do wora na kilka dni. Najlepsze w tej metodzie jest to że czas niegra roli bo przy solance trzeba się trzymać planu by nie przesolić. Sprawdzonym zestawem w mojej kuchni do ryby jest czosnek, pieprz najlepiej zielony w ziarnach oraz kolęda w ziarnach wszystko do moździerza i taka mieszanka pekluje. Sól wyciąga wilgoć i w workach wytwarza się aromatyczna mieszanka peklujaca.

A no i ryby kochają wegetę można nią zastopoc sól.
 
Lukasz Ciesielski
sumowapasja.pl/images/imagehost/d993f71219e7f861d623c34a7a049b56.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/1386f299577cd3ef5a02e898b9a3b400.jpg
 
Lukasz Ciesielski
sumowapasja.pl/images/imagehost/e7d2ea554833f1aafaa69e13dfea6f54.jpg
Jak już wrzucam fotki to dorzucę wczorajsze bochenki,
Żytni 3 fazowy 100% żyto oraz przenno-żytni oczywiście na zakwasie żytnim.
 
Semi
Piękne bochenki.# Też piekłem wczoraj, nie mogę jeść na zakwasie chleba bo żołądek boli po nim to piekę na drożdżach i na zsiadłym mleku. Wczoraj opierdzieliliśmy bochenek na raz z masłem i ogórkiem małosolnym. W sobotę też wędziłem, bo już na kanapki nie było nic w zamrażarce. Mały wsad był, 5kg kiełbasy, 4 boczki, 2 schaby, 10 udek z kurczaka i 10 serków Pilosa. Co do wędzenia ryb, to również używam solanki 10% jak Jacek, chociaż widzę, że przepis Łukasza też jest ciekawy i warty wypróbowania. Noszę się już jakiś czas z zakupem maszyny próżniowej i chyba czas najwyższy poczynić taki zakup.I
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą. G
 
stan2010
Sam sypię Vegetę, ale ona nie zastępuje soli, tylko ma sól w składzie.
A, to z workami próżniowymi muszę wypróbować, bo mam pompę próżniową D... tylko, żeby mi nie wyssała zawartości worka O
Pozdrawiam I
 
Lukasz Ciesielski
sumowapasja.pl/images/imagehost/fe056451ea1c1899d249b8a550c07ae1.jpg
Nad Odrą najlepiej smakuje
sumowapasja.pl/images/imagehost/e02979ba51dfa379aff500d105a27b2c.jpg
Pozdrawiamy mam nadzieję że jutro wejdą zdjęcia z rybami D
 
Semi
Połamania chłopaki i smacznego.D
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą. G
 
Slawomir Tabor
Semi a nie mówiłem na rwe najlepsza sraczka , przechodzi szybko tylko dupa piecze .

No to spróbuje z tymi workami próżniowymi i ziołami .
Maszynę do próżniowego pakowania mam .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją .
 
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.11
13,777,231 unikalne wizyty