|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 27.03.2022 10:28
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|
Jako że przy produkcji żywności "i nie tylko" spędzam wiele czasu, zwłaszcza między sezonami sumowymi, podzielę się swoimi doświadczeniami.
Wielu z was próbowało już moich przysmaków, będzie miejsce na przekazanie przepisów jeżeli ktoś będzie potrzebował. |
|
|
|
Arek Pawlak |
Dodany dnia 27.03.2022 11:56
|

Administrator

Miejscowość: Wałbrzych
Postów: 1108
Data rejestracji: 25.06.2013
|
Czekam z niecierpliwością
Pozdrawiam, Arek |
|
|
|
Robert Kuczma |
Dodany dnia 27.03.2022 12:17
|

pasjonat

Miejscowość: Łódź
Postów: 114
Data rejestracji: 01.03.2014
|
Ja również  |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 27.03.2022 12:53
|

Administrator
 Moderator

Miejscowość: Warszawa/Janów Podlaski
Postów: 2704
Data rejestracji: 30.09.2013
|
Również jestem ciekawy czegoś nowego , bo też lubuję się w swojskich wyrobach.
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą.  |
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 27.03.2022 13:51
|

Tetryk III
 Właściciel strony

Miejscowość: Jadów
Postów: 5666
Data rejestracji: 21.06.2013
|
Ostatnio nie mogę jeść wyrobów wędliniarskich ze sklepu , choć inni mówią że im smakują .
Żonka kilka razy już zrobiła schab karkowy i szynkę w ziołach tz wędlinę
z skarpety .
Mięso wisi owinięte i zasznurowane w przewietrzanym miejscu od 7 do 10 dni .
Oczywiście wcześniej w lodówce kilka dni w ziołach soli i cukrze .
Jest super na kanapki do pizzy i zapiekanek tostów .
W lodówce może chyba leżeć do końca świata i się nie zepsuje .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją . |
|
|
|
zibii12 |
Dodany dnia 28.03.2022 09:29
|

pasjonat

Miejscowość: Czerniejewo
Postów: 408
Data rejestracji: 28.04.2016
|
Wygląda zacnie Sławku  |
|
|
|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 28.03.2022 20:12
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|
Sławku, po podsuszeniu jak masz możliwość to zapakuj próżniowo na kilkanaście dni, wilgotność się wyrówna i będzie jeszcze lepsza. Również można zaszczepić bakteriami kwasu mlekowego lub specjalna kulturą dostępna w handlu. |
|
|
|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 28.03.2022 20:31
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|

Boczek i karkówka będzie już ponad rok jak dojrzewa  |
|
|
|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 28.03.2022 20:34
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|

I krakowska z sobotniego wędzenia, na święta pokażę w przekroju jak podeschnie trochę. |
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 28.03.2022 21:38
|

Tetryk III
 Właściciel strony

Miejscowość: Jadów
Postów: 5666
Data rejestracji: 21.06.2013
|
Cacy Łukasz .
Mam pakowarkę próżniową na święta zrobię próbę .
Powoli przymierzam się do wędzarni z grillem ale całej z nierdzewki .
Wędzonka to podstawa , dawnej diety .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją . |
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 16.06.2022 20:47
|

Tetryk III
 Właściciel strony

Miejscowość: Jadów
Postów: 5666
Data rejestracji: 21.06.2013
|
Szukam przepisu na solankę do ryb ( dorsz , węgorz , łosoś , ) .
Znajomy zaczął handlować rybami świeżymi ale mrożonymi .
Nigdy nie wędziłem ryb , kiedyś trzeba spróbować .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją . |
|
|
|
Jacek Bartnik |
Dodany dnia 17.06.2022 07:13
|

pasjonat

Miejscowość: Łódź
Postów: 781
Data rejestracji: 22.06.2013
|
Jak kiedyś wędziłem leszcza i węgorza to robiłem 100 gram soli na litr wody i 24 godziny w solance.Wyszło wszystko dobrze. |
|
|
|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 17.06.2022 08:14
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|
Ja pekluję ryby hybrydowy czyli w worku próżniowym. Przyprawiamy ulubionymi ziołami i standardowo soli jak do smażenia i siup do wora na kilka dni. Najlepsze w tej metodzie jest to że czas niegra roli bo przy solance trzeba się trzymać planu by nie przesolić. Sprawdzonym zestawem w mojej kuchni do ryby jest czosnek, pieprz najlepiej zielony w ziarnach oraz kolęda w ziarnach wszystko do moździerza i taka mieszanka pekluje. Sól wyciąga wilgoć i w workach wytwarza się aromatyczna mieszanka peklujaca.
A no i ryby kochają wegetę można nią zastopoc sól. |
|
|
|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 17.06.2022 08:22
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|

 |
|
|
|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 17.06.2022 08:29
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|

Jak już wrzucam fotki to dorzucę wczorajsze bochenki,
Żytni 3 fazowy 100% żyto oraz przenno-żytni oczywiście na zakwasie żytnim. |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 17.06.2022 10:02
|

Administrator
 Moderator

Miejscowość: Warszawa/Janów Podlaski
Postów: 2704
Data rejestracji: 30.09.2013
|
Piękne bochenki. Też piekłem wczoraj, nie mogę jeść na zakwasie chleba bo żołądek boli po nim to piekę na drożdżach i na zsiadłym mleku. Wczoraj opierdzieliliśmy bochenek na raz z masłem i ogórkiem małosolnym. W sobotę też wędziłem, bo już na kanapki nie było nic w zamrażarce. Mały wsad był, 5kg kiełbasy, 4 boczki, 2 schaby, 10 udek z kurczaka i 10 serków Pilosa. Co do wędzenia ryb, to również używam solanki 10% jak Jacek, chociaż widzę, że przepis Łukasza też jest ciekawy i warty wypróbowania. Noszę się już jakiś czas z zakupem maszyny próżniowej i chyba czas najwyższy poczynić taki zakup.
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą.  |
|
|
|
stan2010 |
Dodany dnia 17.06.2022 19:12
|

pasjonat

Miejscowość: Warszawa (Gdańsk)
Postów: 221
Data rejestracji: 18.01.2016
|
Sam sypię Vegetę, ale ona nie zastępuje soli, tylko ma sól w składzie.
A, to z workami próżniowymi muszę wypróbować, bo mam pompę próżniową ... tylko, żeby mi nie wyssała zawartości worka
Pozdrawiam  |
|
|
|
Lukasz Ciesielski |
Dodany dnia 17.06.2022 20:38
|

pasjonat

Miejscowość: Stary Dwór
Postów: 521
Data rejestracji: 05.06.2015
|

Nad Odrą najlepiej smakuje

Pozdrawiamy mam nadzieję że jutro wejdą zdjęcia z rybami  |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 17.06.2022 20:46
|

Administrator
 Moderator

Miejscowość: Warszawa/Janów Podlaski
Postów: 2704
Data rejestracji: 30.09.2013
|
Połamania chłopaki i smacznego.
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą.  |
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 17.06.2022 22:16
|

Tetryk III
 Właściciel strony

Miejscowość: Jadów
Postów: 5666
Data rejestracji: 21.06.2013
|
Semi a nie mówiłem na rwe najlepsza sraczka , przechodzi szybko tylko dupa piecze .
No to spróbuje z tymi workami próżniowymi i ziołami .
Maszynę do próżniowego pakowania mam .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją . |
|
|