Aby w pełni korzystać z serwisu ../ należy się zarejestrować.
Można to zrobić
TUTAJ
Zapraszamy na SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników!

Translate

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Aktualnie online

· Goście: 3

· Użytkownicy:


· Łącznie użytkowników: 2,435

· Najnowszy użytkownik: rradiw


NASZ FANPAGE

Zobacz temat

 Drukuj temat
km73
Połamania Chłopaki i smacznego! Dużo cebuli na stole. Widać, że wątroby w dobrej kondycji. D
Pozdrawiam,
Maniek2, km73

Night Hunter
 
Slawomir Tabor
Jak możecie napiszcie przepisy na mięso wieprzowe i kurzynę w słoikach .
Trochę mięsa musze przerobić , zapasy się przydadzą .
Bez zacinania nie ma łapania.
Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku.
Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją a PZW w szczególności .
Urodziłem sie w komunie .Trochę pożyłem i umrę w kolorowej komunie .
 
stan2010
Jeżeli drób z podwórka, to tak. Przestałem brać w sklepach, bo pędzone na hormonach żeńskich... w jajkach też... najpierw Ojcu, potem mnie, zaczął 'rosnąć' biust... O
Pozdrawiam I
 
km73
stan2010 napisał(aM

Jeżeli drób z podwórka, to tak. Przestałem brać w sklepach, bo pędzone na hormonach żeńskich... w jajkach też... najpierw Ojcu, potem mnie, zaczął 'rosnąć' biust... O


Dlatego zacząłem gotować rosół głównie na indyku. Czasami dodaję kawałek szpondra, jak jest ładny w lodówce. Indyk dowalony hormonami pada, w przeciwieństwie do kurczaka, który łyka jak pelikan. Mam na osiedlu sprawdzony sklep z indykiem + plus czasami szpondner. Dwie MEGA grube szyje + duże skrzydło i dwie włoszczyzny. Szponder daje ładny rosołowy kolor i dużo dobrego tłuszczyku. Rosół jak ta lala! To super baza pod zupy, które ze względu na stan zdrowia, tylko jadam. G 5-6 słoików 0,9 i mam z bani na cały miesiąc. W lodówce są jak beton w szkle. Nic nie kiśnie. Ostatni kapuśniak + słoiki takiego rosołu (tylko 0,9 l.). Poczęstowałem kumpla w firmie. Był pod wrażeniem. Mam na jutro ostatnią porcję pieczarkowej z ostatniego rosołowego słoika, a zatem trzeba ukręcić nową indyczą bazę. U
Pozdrawiam,
Maniek2, km73

Night Hunter
 
stan2010
No, właśnie... gotowane i duszone. Rosołek, ale na żeberkach + pręga/szponder, a jak końcówka, to grzybowa /pieczarkowa+suszone grzyby/.... ^
Pozdrawiam I
 
stan2010
Indyk... sięgnąłem do 'źródła' od mięsa. Są trzy gatunki indyka w PL. Biały, czarny i brązowy. Biały łyka wszystko /w dzieciństwie słyszałem,że jem ,jak indyk... bez gryzienia połykane/. Brązowy najsmaczniejszy , ale rzadkość / podobno w udach i piersi nie ma 'ości'/, czarny bardzo wymagający, więc nieopłacalny w hodowli przemysłowej /właśnie tylko ten nieodporny na hormony++ i witaminy++/. Z 50 jajek czarnego wykluwa się 40 piskląt, a przeżywa 10... Zaznaczam... podobno Ł
Pozdrawiam I
 
Radek Uscinski
stan2010 napisał(aM

Indyk... sięgnąłem do 'źródła' od mięsa. Są trzy gatunki indyka w PL. Biały, czarny i brązowy. Biały łyka wszystko /w dzieciństwie słyszałem,że jem ,jak indyk... bez gryzienia połykane/. Brązowy najsmaczniejszy , ale rzadkość / podobno w udach i piersi nie ma 'ości'/, czarny bardzo wymagający, więc nieopłacalny w hodowli przemysłowej /właśnie tylko ten nieodporny na hormony++ i witaminy++/. Z 50 jajek czarnego wykluwa się 40 piskląt, a przeżywa 10... Zaznaczam... pod obno Ł

Nieopłacalna hodowla, bo jakbyś takiego dostał do zjedzenia to byś tylko wyklinał i indyka nie zamkniesz na kilku cm jak kurczaka więc logiczne, że wybiorą rasę, która bardziej się opłaca czyli mięsną, bo i tak muszą mu przestrzeń dać. Oczywiście indyka trudniej się hoduje, ale bez przesady(nie lubią zmiennej pogody i wilgoci).
 
stan2010
Może chwila zastanowienia ??? Nieopłacalna hodowla, bo czarny nie łyka byle czego, hormonów, witamin do pędzenia, a jest smaczniejszy od 'handlowych', tak, jak 'kura z podwórka'. Sens umknął ????
Pozdrawiam I
 
Radek Uscinski
stan2010 napisał(aM

Może chwila zastanowienia ??? Nieopłacalna hodowla, bo czarny nie łyka byle czego, hormonów, witamin do pędzenia, a jest smaczniejszy od 'handlowych', tak, jak 'kura z podwórka'. Sens umknął ????

Wpadnij do mnie do Wieliszewa to dam Ci trochę czarnego indyka i kur z podwórka D Jagnięcinę też znajdę i to wszystko ze swojej zagrody, ewentualnie teścia U
Ja miałem tego pecha, że jako małolat bardzo lubiłem oprawiać świnie, cielaki, jagniaki czy drób(aby mi tylko ktoś je położył)Np. te białe indyki mięsne biliśmy w 3 osoby a i tak nami rzucały(waga do 30 kg) i dlatego ojciec przeszedł na te czarne. Za jednym razem potrafiłem oprawić 30 sztuk drobiu i mam setki oprawionych kurczaków, gęsi, kaczek, indyków, perliczek i to na własny użytek i czy mi sens umknął? Być może &
 
Radek Uscinski
stan2010 napisał(aM
jest smaczniejszy od 'handlowych', tak, jak 'kura z podwórka'. Sens umknął ????

I jeszcze jednoU Jeżeli położę przed Tobą i przed ludźmi drób ze sklepu i ten "ekologiczny" z własnego podwórka, szczęśliwej kurki jedzącej robaczki to zdecydowana większość wybierze ten ze sklepu. Pozostali wybiorą "swojaka" bo po prostu wiedzą jak to smakuje, a nie z powodu pieszczenia kubków smakowych.
 
stan2010
Chwila... jeżeli "wiedzą, jak smakuje", to "pieszczą kubki smakowe".... A, poza tym, gotowanie, to również kwestia przyzwyczajeń.
Dziękuję za zaproszenie I
Indyków nie jem, 'udka' sporadycznie... Lubię ryby H
Pozdrawiam I
 
Lukasz Ciesielski
Coś tam zadymiłem na zlotowy stolik D
sumowapasja.pl/images/imagehost/87e40839dd44bd9cc705bb3fd4861cb0.jpg
I zakisiłem
sumowapasja.pl/images/imagehost/f914d4e656c39d071647e6fc5094365b.jpg
A w misce słoninka na dżem że świni I dzisiaj dokończę jak dam radę to jeszcze chlebek żytni pod te smakołyki upiekę.
 
Semi
Widzę że tradycja ogóra małosolnego na zlocie będzie podtrzymana&. Ech jak mi żal dupę ściska że nie mogę pojechać. Bawcie się dobrze chłopaki.
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą. G
 
Lukasz Ciesielski
Chlebek na zakwasie, przepis z książki Hamelmana 'Chleb' prawdziwa skarbnica wiedzy. Zawsze wychodzi trzeba tylko korzystać z dobrego zakwasu.
sumowapasja.pl/images/imagehost/fae56b192778cfe0ff1bd1514f8c7713.jpg
sumowapasja.pl/images/imagehost/659438af1de9a52672e667ae4e27448e.jpg
 
Semi
Chyba też musze zakupić tą książkę i na zimę poeksperymentować.I
Właśnie się zabieram za pieczenie, bo na kanapki do roboty już dziś po bułki rano leciałem.U
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą. G
 
Cecula Damian
Lukasz Ciesielski napisał(aM

Chlebek na zakwasie, przepis z książki Hamelmana 'Chleb' prawdziwa skarbnica wiedzy. Zawsze wychodzi trzeba tylko korzystać z dobrego zakwasu.
sumowapasja.pl/images/imagehost/fae56b192778cfe0ff1bd1514f8c7713.jpg
sumowapasja.pl/images/imagehost/659438af1de9a52672e667ae4e27448e.jpg


Ty Łukasz lepiej pisz gdzie robisz najbliższą zasiadkę nawet wędki mi nie potrzebne ;)
 
Lukasz Ciesielski
Cecula Damian napisał(aM

Lukasz Ciesielski napisał(aM

Chlebek na zakwasie, przepis z książki Hamelmana 'Chleb' prawdziwa skarbnica wiedzy. Zawsze wychodzi trzeba tylko korzystać z dobrego zakwasu.
sumowapasja.pl/images/imagehost/fae56b192778cfe0ff1bd1514f8c7713.jpg
sumowapasja.pl/images/imagehost/659438af1de9a52672e667ae4e27448e.jpg


Ty Łukasz lepiej pisz gdzie robisz najbliższą zasiadkę nawet wędki mi nie potrzebne ;)


& dzisiaj, ale to szybka nocka, bez większej zasiadki jednak mam nadzieję że ryby będą O

Ale coś większego na jesień trzeba by zaplanować.
 
Lukasz Ciesielski
sumowapasja.pl/images/imagehost/0a330467a14e79ea499c1e6197c0a3c8.jpg
Jako że sporą reklamówkę kani przytargalem i sporo jeszcze zostało po smażeniu kotletów padło na flaczki z kani. Już w poprzednich latach robiłem i szczerze polecam, jak ktoś ma nadwyżkę i nie próbował flaczków z kani to naprawdę warto jest rewelacja.
 
Jan Brzozowski
Wygląda smakowicie, Łukasz. Możesz wrzucić przepis na te flaczki?
Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I U
 
Lukasz Ciesielski
2 duże cebule grubo pokroić i zeszklić na oleju
Na tarce o grubym oczku zetrzeć 2 marchewki, pietruszkę i pół dużego selera, dołożyć do cebuli podlać woda i poddusić. Wszystko przełożyć do garnka dolać wody oraz 4 liście laurowe, kilka ziaren angielskich oraz ziarna czarnego pieprzu ugotować bulion warzywny. Kanie tniemy na 4 części a następnie poszatkować na paski sporą ilość gdyż po obróbce cieplnej zmniejsza obientośc. kanie porcjami przesmarzam na oleju w patelni i dodajemy do bulionu warzywnego a następnie doprawiamy solą, imbirem, gałka muszkatołową oraz pieprzem.
Pół kostki masła roztapiamy i zasmarzamy na nim dwie kopiaste łyżki mąki oraz 4 przeciśnięty przez prasę ząbki czosnku. Zasnaszką zagęszczanie zupę i doprawiamy sporą ilością majeranku.
 
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.11
18,469,903 unikalne wizyty