Dodane przez Longin Bojanowski dnia 22.01.2016 13:58
#30
Własnie dlatego napisałem, że raczej krótkie, szerokie. Kiedys robiliśmy z tego tzw, noże stolarskie, to poprostu ostrze pod kątem 45 stopni i ostrzone z jednej strony. Wstępnie można nadać kształt na szlifierce , ale nie wolno przegrzać. Jak tylko robi sie ciepłe to chłodzić.
Jest jeszcze coś, te brzeszczoty sa chyba dość cienkie jak na nóż. większość głowni robią z płaskownika ok. 3 mm.
Radzio, ale widze że masz trochę możliwości skoro możesz chioćby zmierzyć twardość. Zastanów sie czy nie lepiej załatwić/zakupić kawałek dobrej stali i nie zrobić całości. Kawałek dobrej stali nawet w sklepie dla nożorobów np. 3,1mm 40x260 Stal NCV1 ~ 1.2235, 80Crv2. kosztuje 15 zł. ( a ceny w tych sklepach sa zawyżane sporo). Zrobisz nożyk jaki Ci pasuje. Pozostaje tylko problem hartowania.
Edytowane przez Longin Bojanowski dnia 01.01.1970 01:00