Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Polskie noże........ i nie tylko

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 23.01.2016 13:09
#40

Jan Brzozowski napisał(aM

Kiersnowski Artur napisał(aM

Czyli jak on ma 64 HRC to na zwykły nóż nie koniecznie się nadaje. Na pewno powinien zostać odpuszczony do obróbki, a po wszystkim zahartowany ale niżej. Przy 64 naostrzyć go to będzie katorga, bez diamentów nie podchodź a i kruszyć się będzie dość łatwo.

Kruszyć to się nie kruszy, ale naostrzyć to faktycznie katorga B
Na zdjęciu widać, jak trudno na zimno ostrzyć. Trzeba by to robić kilkakrotnie, za każdym razem powinna być mniejsza granulacja kamienia. Nóż ma 2 mm grubości. Rękojeść z rogu razem z okuciami jest historyczna, pochodzi z czasów drugiej wojny.

sumowapasja.pl/images/imagehost/02b37e1c6fb81d0900254d38bb724c08_resized.jpg


Przeróbka z sowieckiego noża szturmowego. Ich wersją rozwojową były polskie wz 56. To że trudno naostrzyć, wcale nie oznacza że taki twardy, prawdopodobne że skopana obróbka cieplna i przegrzany jest.