Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Polskie noże........ i nie tylko

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 13.01.2016 14:34
#1

Z racji że wątek nożowy nam się w muzyce rozwinął, to założę stricte tematyczny :-) ;-).
W Polsce mamy wielu knifemakerów z angielska czyli nożorobów po polsku ;-) ;-) ;-)
Poniżej wrzucam link na forum nożowe gdzie niektórzy z nich chwalą się wyrobami swoimi, niektórymi :-) :-).

http://forum.knives.pl/index.php/topic,176751.0.html

Znacznie więcej jest w dziale

http://forum.knives.pl/index.php/board,33.0.html polecam popatrzeć na wyroby Kolegi z Czech czyli Blahy Romana :-), kuje piękne użytkowe Damasty.

a tu w miarę aktualna lista twórców.

http://forum.knives.pl/index.php/board,75.0.html

a TUTAJ bonus od kiliartiego - kompletny tutorial jak samodzielnie zrobić nóż.

http://forum.knives.pl/index.php/topic,159293.msg1565832.html#msg1565832


Ja ze swojej strony na pewno odpowiem na wszelkie pytania związane z nożownictwem w miarę swojej wiedzy, która zbyt obszerna jednak nie jest i swojego doświadczenia nożowego, które zbieram od bez mała 30 lat (zacząłem bardzo wcześnie ;-) ).

Koledzy dopisujcie co macie, co chcecie mieć albo co się wam kompletnie nie sprawdziło.

Poniżej aktualna lista mojego posiadania:

1. Sanremu H03, malutki nożyk ostrze maks 5cm dł, idealny dla kobiety, dziewczyny, w torebce przy kluczykach, kopia Spyderco Dragonfly.
2. Ganzo G710, kolejny chińczyk, wariacja w temacie Benchamade Rebar bodajże, bardzo przyzwoita stal 440C, zastąpił w kieszeni CRKT M21-02G, mimo że 2X tańszy to 2X lepszy w moim odczuciu.
3. Moja stara miłosć nożowa czyli SOG Seal Pup jeszcze Japończyk, już nie do kupienia, chyba że używany, rewelacyjny nóż, prostota w wykonaniu idealny do wszelkich zastosowań nożowych, no może z wyjątkiem rąbania, zrobi wszystko co nóż może zrobić, filetować też da się całkiem przyjemnie.
4. Victorinox NOMAD, scyzoryk z kategorii 111mm, z blokowanym ostrzem, śmiało może występować jako EDC i długie lata taka jego rola była, zresztą od czasu do czasu dalej ją pełni, zastąpiony w tych działaniach przez wspomnianego wyżej Ganzo.
5. Multitool SOG PowerAssist S66 zawsze na pasku jako uzupełnienie Ganzo albo na odwrót, w każdym bądź razie te dwa zawsze mam przy sobie, na pasku i w kieszeni spodni.
6. Ka-Bar USMC NG D2, przez długie lata był podstawowym nożem do wszystkiego, kawał pancernej stali, którą przy odrobinie wysiłku pewnie i czołg by rozpruć się dało. To z czasów kiedy wielkość ostrza robiła wrażenie.
7. Cold Steel Master Hunter SM III, kupiłem jako używany (nowe stanowczo za drogie), jeździ ze mną w samochodzie, zawsze pod ręką, zastąpił SOG-a, którego mi szkoda tachać. Też mocarna klinga, przy tym świetny fileciak wbrew pozorom, daje się precyzyjnie poprowadzić po żebrach i baaaaaaaaardzo długo trzyma ostrość, naprawdę fajny nóż.
8. Klasyczny fileciak rapali, kiedyś kupiłem i leży sobie.
9. Polska maczeta DRAGON, z lat 60-ych gdzieś, bardzo fajny karczownik :-) ale jak to maczeta dość wąskie zastosowanie.
10. Maczeta wykonana przez Kolegę górnika, z górniczej stali, trochę mniejsza od dragona, świetny tasaczek.
11. Nóż od wspomnianego już kolegi, wykonany w stylu fińskich pukko, prostota konstrukcji i ostrza z narzędziówki, ostrze wszystkiego z 9cm, bardzo poręczny.
12 Kolejny nożyk od wspomnianego Kolegi, wykonany z przekutego drutu zbrojeniowego :-) bardzo poręczny, czeka na pochewkę :-)
13. Nóż roboczy z JULI za 5 zl czyli Hultafors, czyli taka Mora, nożyk rewelacyjny.

To by było tyle co zostało mi na stanie.

Doliczyć by trzeba jeszcze okulizaka made in ussr, który jest u braciaka i mili-teca USMC czyli niemiecka kopia Ka-Bara usmc, też u braciaka oraz okolicznościowy zlotowy nóż multiplikator.pl

Fotki powoli powrzucam :-).

Edytowane przez Jan Brzozowski dnia 13.01.2016 20:25

Dodane przez maweric dnia 13.01.2016 15:10
#2

Artur ty na pewno nie jesteś z kieleckiego ?????

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 13.01.2016 15:32
#3

Temacik ciekawy, choc odbiegajacy od łowienia rybek ale kto wie jakie możliwości i checi drzemią w forumowiczach. U
Sam sie kiedys interesowałem takimi sprawami ale zarzuciłem temat ze wzgledu na możliwości. Niemniej jednak jak widzę ciekawy nóż to mnie kusi.
trochę przejrzałem (raczej fotki) noży tego Blahy Romana. Piekne ale warsztat tez spory (no jak tu w warunkach domowych odkuć nóż? Może na kuchence gazowej H)
Nam chyba pozostaje jednak kupować gotowce. Choc można by zastanowic się nad zakupem gotowego ostrza i bawić sie w robienie rekojeści. zastanawiałem się od czego by tu zacząc i znalazłem cos takiego http://damast.com.pl/index.php?id_product=120&controller=product . To tylko nożyki Mora ale z tego co wiem cenione (oczywiście w swojej klasie). Myslę, ze od czegos mozna zacząć a to przynajmniej budżetu nie zrujnuje i na tej stronce mozna znaleźć inne rzeczy potrzebne do zrobienia pierwszego egzemplarza.

Edytowane przez Longin Bojanowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez robix dnia 13.01.2016 15:35
#4

Napewno przybędzie nam teraz nożowników w PL ,trzeba tez będzie uważać na rybach U .Temat oczywiście godny uwagi , dobry nóż sie napewno przyda. sumowapasja.pl/images/imagehost/d6b706e18c6a372416c1f359def46e07.jpg

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 13.01.2016 17:23
#5

Ja mam zestaw noży i tasak ostrze 250 mm Tramontina Brazylijskie kupione jeszcze w RFN z 1989 r noże do wszystkiego na zabawę i na ryby .Q

Dodane przez robix dnia 13.01.2016 17:43
#6

Filmik pokazujący produkcję - Knifemaking, czyli jak robię noże - GarbatyCustomKnives


Edytowane przez Jan Brzozowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Marek Bukowski dnia 13.01.2016 19:33
#7

Ja mam z pracowni pana Janka z Tartaku można go jeszcze trochę wykończyć .Jakoś tak mam że nie lubię noży na ryby wolę zabrać piłkę do drewna jak te noże .

sumowapasja.pl/images/imagehost/85d0b7a2f73522544447260a3430b617_resized.jpg

Edytowane przez Marek Bukowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez robix dnia 13.01.2016 19:40
#8

MOCNY NÓŻ.- test wytrzymałości i twardości i MOCNY NÓŻ.- test ostrości, test cięcia




Edytowane przez Jan Brzozowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 13.01.2016 21:32
#9

Jeśli już to bardzo dobre noże można zrobić małe z starych pił tartacznych . Duże noże z noży od strugarek trudno kupić szerokie bo są bardzo drogie a jeśli już to polecam ten materiał nóż HSS 510x35x3 mm twardość około 63 HRC cena 1 szt 85 pln . Bez hartowania po prostu trzeba je mozolnie zeszlifować żeby nie przypalić na szlifierkach taśmowych . Miałem w szkole fanatyka co robił maczety i noże właśnie z tych materiałów . Materiał na noże nie musi być twardy ma mieć tz chwat .
Testy wytrzymałości o niczym nie świadczą , nóż powinien ciąć i kroić a maczeta przecinać jak gilotyna to wszystko .

Edytowane przez Slawomir Tabor dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 14.01.2016 07:49
#10

Sławek piły są na ogół z NCV1, bardzo dobry materiał :-) :-).
Loniek, noże to temat jak najbardziej jeśli nie stricte to na pewno około wędkarski, każdy z nas ma jakiś nóż, z którego jest bardziej lub mniej zadowolony ;-).
Rysiu ja nie z kieleckiego, a to co przedstawiłem to pozostała marna namiastka kolekcji jaką miałem, która liczyła około 50 szt różnych rózniastych kozików :-) :-) :-).

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 14.01.2016 08:45
#11

Nr 1 czyli snr H03
sumowapasja.pl/images/imagehost/9dc14bcf0046686055a9c6db41bb7115.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/5c0d8e20519da6ddb16499a1b66fe152.jpg

Na poniższej od góry patrząc;
nożyki nr 11, 12, i okolicznościowy zlotowy Multiplikatora :-) :-).
sumowapasja.pl/images/imagehost/650f9665407e28a16049cd6cd92f41ab.jpg

Dodane przez Jacek Gebala dnia 19.01.2016 17:11
#12

Jak zrobić nóż w nieco inny sposób...

YouTube Video


A może ma ktoś trochę "niepotrzebnych" haczyków ? &

Edytowane przez Jacek Gebala dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Jan Brzozowski dnia 19.01.2016 18:41
#13

Całkiem niezły nożyk wyszedł z tych haków I
Tylko roboty i czasu kupę trzeba G

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 19.01.2016 19:42
#14

Dobre, jako ciekawostka. Gdzies widziałem nóż z klucza oczkowego (podobno to dobra stal na noże) z zachowanym końcem klucza jako rękojeść. To razczej takie fanaberie tych co robia noże.
Dzis można dostać stal na noże w postaci płaskowników. Zrobic można co komu pasuje, gorzej że trzeba to później zachartować a być może jeszcze odpuścić. Ale mozna też dostać prawie gotowe ostrza (gotowe też). Trzeba sobie "tylko" oprawić. Ale warto poczytac choćby to o materiałach bo wtedy wiadomo z czego powinien nożyk być.

Edytowane przez Longin Bojanowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Grubson dnia 20.01.2016 07:37
#15

Longin Bojanowski napisał(aM

Dobre, jako ciekawostka. Gdzies widziałem nóż z klucza oczkowego (podobno to dobra stal na noże) z zachowanym końcem klucza jako rękojeść. To razczej takie fanaberie tych co robia noże.


To film Polaka, Trolskyy się zwie.
Facet ma mega umiejętności i cudne noże wychodzą spod Jego ręki.


YouTube Video

Edytowane przez Semi dnia 20.01.2016 16:45

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 20.01.2016 10:50
#16

Coś tam u góry nie widać. Ale podejrzałem tego gościa, to on przerabia klucze oczkowe.
YouTube Video

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 20.01.2016 16:34
#17

Nóż na pewno nie zrobiony z super materiału ale jest dobrze naostrzony i ładnie tnie , sposób hartowania zrobiło swoje .

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 20.01.2016 17:20
#18

Jak wiele razy zacznę a kiedy skończe tego nie wiem. Dziś jakiś dzień taki, że co dzwonek do drzwi to kurier. Co tym razem przyszło? No popatrzcie nożownicy.
sumowapasja.pl/images/imagehost/69606bd2e24df30d88fcd29c900c175c_resized.jpg
najmniejszy
sumowapasja.pl/images/imagehost/5ac73ff689ba2b20905601cf1c197a3e_resized.jpg
największy
sumowapasja.pl/images/imagehost/b359bd68c2fd3473f057c1f48228fba2_resized.jpg
to głownie Lauri, podobno "Tradycyjne fińskie głownie produkowane nieprzerwanie od 1918 przez rodzinną firmę Laurin Metalli Oy z Kauhava w Finlandi". Produkowane są w 3 odmianach: 1. ze stali węglowej (Stal 80CrV2, twardość 58-59 Hrc) 2. nierdzewki X55 (obrabianej cieplnie do twardości 57 HRC) lub 3, Z tej samej co 1. ale hartowane selektywnie ( krawędź tnąca ma twardość około 62-63 HRC, grzbiet około 53 HRC). Ja wziąłem te nr. 1. A co ciekawe to nie sa abstrakcyjnie drogie (choć tu jak zwykle można dyskutować co dla kogo jest drogie).
Cdn.

Edytowane przez Longin Bojanowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Semi dnia 20.01.2016 17:50
#19

To co Loniek, ten najmniejszy na grzyby, największy na ryby, a średni??U

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 20.01.2016 17:55
#20

Na Tetryka III. Za wieszak na wędkiD