Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Polskie noże........ i nie tylko

Dodane przez Jan Brzozowski dnia 20.01.2016 21:11
#1

Można też zrobić nożyk z brzeszczota do ramowej piły mechanicznej. Stal odpowiednia jest, tylko trudna do obróbki na zimno. Trzeba uważać przy szlifowaniu, żeby nie przegrzać.

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 20.01.2016 21:16
#2

I trochę krucha, ale nadaje się pewnie na krótkie grube głownie. Jak masz to potrzymaj do targów.

Dodane przez Radzio Kielbasa dnia 20.01.2016 22:07
#3

Jan Brzozowski napisał(aM

Można też zrobić nożyk z brzeszczota do ramowej piły mechanicznej. Stal odpowiednia jest, tylko trudna do obróbki na zimno. Trzeba uważać przy szlifowaniu, żeby nie przegrzać.


I tu mi Janku podsunołeś niezły pomysł, bo ostatnio w robocie znalazłem taką połówkę brzeszczotu z ramówki która była u nas w robocie, ale niestety ją sprzedaliC ( było by źródło dobrego materiału na nożyki ) na poczet taśmówki, ale na fajny nożyk na grzyby wystarczyRadość.

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 21.01.2016 08:04
#4

Jan Brzozowski napisał(aM

Można też zrobić nożyk z brzeszczota do ramowej piły mechanicznej. Stal odpowiednia jest, tylko trudna do obróbki na zimno. Trzeba uważać przy szlifowaniu, żeby nie przegrzać.


To jest właśnie stal 80CrV2, czy jak tam ją typem nazywają a handlowa nazwa NCV1, czyli ta z której blanki Loniek kupił ;-) :-) :-).

Edytowane przez Kiersnowski Artur dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Jacek Bartnik dnia 21.01.2016 14:46
#5

Posiadam noże tarczowe które myślę że można wykorzystać do produkcji noży.Jakiś czas temu nawet wyciąłem z jednego pasek,ale jakoś czasu brak na robienie noża.Stal jakościowo na pewno bardzo dobra ,ale podejrzewam że trudna w obróbce.Grubość to 3,5 mm w najgrubszym miejscu.Jak ktoś ma chęć wystrugać coś dla siebie i ewentualnie ze dwie ,trzy głownie dla mnie,to mogę podesłać kilka sztuk.

sumowapasja.pl/images/imagehost/052f2e92342ed868cd0ec6f4dbf8655f.jpg

Edytowane przez Jacek Bartnik dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Radzio Kielbasa dnia 21.01.2016 19:12
#6

Dziś w robocie zmierzyłem twardość takiego brzeszczotu z ramówki i wyszło 64 Rockwelli, może jakieś 2 nożyki wyjdzie

Edytowane przez Radzio Kielbasa dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 22.01.2016 08:13
#7

Te 64 rockweli to na hrc ile jest?

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 22.01.2016 10:16
#8

To własnie HRC. Normalnie HR + literka oznaczająca metodę pomiaru bo stosuje sie kilka. Dla stali stosuje hartowanych stosuje się C lub A.

Edytowane przez Longin Bojanowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 22.01.2016 10:54
#9

Czyli jak on ma 64 HRC to na zwykły nóż nie koniecznie się nadaje. Na pewno powinien zostać odpuszczony do obróbki, a po wszystkim zahartowany ale niżej. Przy 64 naostrzyć go to będzie katorga, bez diamentów nie podchodź a i kruszyć się będzie dość łatwo.

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 22.01.2016 13:58
#10

Własnie dlatego napisałem, że raczej krótkie, szerokie. Kiedys robiliśmy z tego tzw, noże stolarskie, to poprostu ostrze pod kątem 45 stopni i ostrzone z jednej strony. Wstępnie można nadać kształt na szlifierce , ale nie wolno przegrzać. Jak tylko robi sie ciepłe to chłodzić.
Jest jeszcze coś, te brzeszczoty sa chyba dość cienkie jak na nóż. większość głowni robią z płaskownika ok. 3 mm.
Radzio, ale widze że masz trochę możliwości skoro możesz chioćby zmierzyć twardość. Zastanów sie czy nie lepiej załatwić/zakupić kawałek dobrej stali i nie zrobić całości. Kawałek dobrej stali nawet w sklepie dla nożorobów np. 3,1mm 40x260 Stal NCV1 ~ 1.2235, 80Crv2. kosztuje 15 zł. ( a ceny w tych sklepach sa zawyżane sporo). Zrobisz nożyk jaki Ci pasuje. Pozostaje tylko problem hartowania.

Edytowane przez Longin Bojanowski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 22.01.2016 14:03
#11

Hartowanie też można załatwić, są wśród makerow również osoby, które hartują przysłane blanki.

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 22.01.2016 15:42
#12

HSS PREMIUM noże do strugarek 305 do 810 mm długości wyjdzie z dwa noże za max 76 pln . Szerokość 35 mm grubość 3 mm do tego twardość 62-64 HRC
Gotowy płaskownik do kucia po odpuszczeniu .
Można z innych noży twardość od 50 -55 HRC .
Noże do strugarek dają się idealnie naostrzyć do golenia włącznie sprawdzałem na własnej skórze H
Jeśli ktoś nie chce kuć można wyciąć kształt , naostrzyć i nożyk gotowy .
Szukam wzorów i danych jak ma wyglądać prawdziwa maczeta . Ploter wodny będzie dostępny od lutego a Tomek Karasiewicz czeka na zlecenie wykonania projektu maczety na ploter . Ma się te układy Q Taśmówka do szlifowania ostrzy( czołg) leży w stoczni . Materiał na uchwyt z rogu jelenia też leży w stoczni , może mahoń lub orzech lub heban a najlepiej czarny dąb z białym klonem .#
Może coś wyklepie na wiosnę kuźnia czeka , tylko koksu nie mam .G

Lepiej za łódkę się wezmę bo Loniek przyjedzie na zwiad i Baty

Edytowane przez Slawomir Tabor dnia 22.01.2016 15:48

Dodane przez Jacek Bartnik dnia 22.01.2016 17:20
#13

Przypomniało mi się dzisiaj że mam jeden nóż od nożoroba,a dokładnie to moja żona ma.Dostała go kilka lat temu w prezencie ode mnie.Jeździ ze mną na ryby to niech ma i swoją kosęD

Nóż nazywa się Bowie fighter - Cherrydyed .4 mm stali 6150, zahartowanej na 57 hrc w skali Rockwella.
Garda mosiężna, przekładka z koraloakrylu i czeczota akacjowa barwiona na kolor wiśniowy.

sumowapasja.pl/images/imagehost/75faa98ac99b27bd3568f1e94bc046ee.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/e6d2386fd94a3e5c6da7fad1f510f7e8.jpg

Dodane przez Jan Brzozowski dnia 22.01.2016 17:22
#14

Kiersnowski Artur napisał(aM

Czyli jak on ma 64 HRC to na zwykły nóż nie koniecznie się nadaje. Na pewno powinien zostać odpuszczony do obróbki, a po wszystkim zahartowany ale niżej. Przy 64 naostrzyć go to będzie katorga, bez diamentów nie podchodź a i kruszyć się będzie dość łatwo.

Kruszyć to się nie kruszy, ale naostrzyć to faktycznie katorga B
Na zdjęciu widać, jak trudno na zimno ostrzyć. Trzeba by to robić kilkakrotnie, za każdym razem powinna być mniejsza granulacja kamienia. Nóż ma 2 mm grubości. Rękojeść z rogu razem z okuciami jest historyczna, pochodzi z czasów drugiej wojny.

sumowapasja.pl/images/imagehost/02b37e1c6fb81d0900254d38bb724c08_resized.jpg

Edytowane przez Jan Brzozowski dnia 22.01.2016 18:18

Dodane przez Radzio Kielbasa dnia 22.01.2016 19:27
#15

Longin Bojanowski napisał(aM


Jest jeszcze coś, te brzeszczoty sa chyba dość cienkie jak na nóż. większość głowni robią z płaskownika ok. 3 mm.
Radzio, ale widze że masz trochę możliwości skoro możesz chioćby zmierzyć twardość. Zastanów sie czy nie lepiej załatwić/zakupić kawałek dobrej stali i nie zrobić całości. Kawałek dobrej stali nawet w sklepie dla nożorobów np. 3,1mm 40x260 Stal NCV1 ~ 1.2235, 80Crv2. kosztuje 15 zł. ( a ceny w tych sklepach sa zawyżane sporo). Zrobisz nożyk jaki Ci pasuje. Pozostaje tylko problem hartowania.


No właśnie dlatego napisałem że wyjdą z tego brzeszczotu tylko małe nożyki "na grzyby" D bo grubość to 2mm, a jeżeli chodzi o dobrą wysokogatunkową stal to chyba nie było by większego problemu jest u nas stal w płaskownikach NC11LV i NC6 z czego NC6 całą obróbkę mogę zrobić w formie łącznie z hartowaniem bo potrzebna temp ok 860 st.C, jeżeli chodzi o NC11LV to materiał mega odporny na ścieranie i z hartowaniem, może być problem bo piece jakie posiadamy nie osiągają odpowiedniej temp. i detale wykonane z niej są wysyłane do firmy zewnętrznej ( potrzebna temp to ok 1100 st. ). Z ostrzeniem też nie było by większego problemu, mógłbym je naostrzyć na elektrodrążarce, erozja metalu za pomocą prądu, wykonujemy na niej detale z dokładnością co do 1 setnej mm

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 22.01.2016 19:36
#16

No Radzio coś mi sie zdaje, że masz szanse na nowy zawód. Zawód nazywa się Nożorób.

Tu fragmenty ze stronek nożorobów
"Stal NC6 ~ 1.2063, 145Cr6 - niskostopowa stal narzędziowa. Agresywne cięcie, dobre trzymanie ostrości oraz stabilność wymiarowa to jej główne atuty. Łatwa w obróbce w stanie surowym i zmiękczonym. Nie wymaga wysokich temperatur do hartowania. Świetnie się nada na średnie i mniejsze noże, lepiej trzymające ostrość np. noże myśliwskie. Orientacyjny skład chemiczny: C ~ 1,35, Mn ~ 0,55, Si ~ 0,22, Cr ~ 1,46, V ~ 0,14 Hartowanie : 830-840 stopni - chłodzenie olej (*1)"
i
"D2 ~ 1.2379, K110, NC11LV, X153CrMoV12 - Kultowa stal której używają najlepsi makerzy oraz firmy na świecie do produkcji swoich ostrzy. Bardzo agresywne cięcie ,dodatkowo świetne trzymanie ostrości, to jej największe atuty. Stal D2, to wysokostopowa stal narzędziowa o wysokiej hartowności i małej skłonności do odkształceń. Oznacza to, że stal ta nie wymaga wysokich szybkości chłodzenia oraz, że detale wykonane z D2 mogą być chłodzone w powietrzu lub między płytami, co przełoży się na to, że mniejsza ich ilość będzie się paczyła. Oczywiście wyższe twardości uzyskamy stosując media o szybszych temperaturach chłodzenia. Stal D2 posiada wysoką odporność na ścieranie, co powoduje, że naostrzony nóż dłużej trzyma ostrość"
znaczy się bez problemu może być ta pierwsza.
To kiedy podesłac projekt? D

Dodane przez Wisniewski Michal dnia 22.01.2016 19:47
#17

Osobiście nie wyznaje się w tym temacie, ale mój kumpel z teamu sumowego zajmował się nożami swego czasu. Wydaje mi się, że warto popatrzeć U - kilka rękodzieł.
Dodatkowo jak powiedział: "na noże to dobre są stale 4H13, NZ3, NC6, NCLV, D2 lub N695 i te można bez większych problemów zahartować"

sumowapasja.pl/images/imagehost/f196097ceaea19601227660e0b6337b3.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/0db0357e1eb9334a783561cc15a4c6f4.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/5d2261c0abb67ad3885d5da108bdaf6e.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/4bce69db3f7b2e9b83bcde767badef46.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/ce44cd846b68ddd596e2c3cab9c15d17.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/045f3611795aa0ff982be64b61e9c50c.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/6b543a5df490a743473d01ac821a960d.jpg

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 22.01.2016 20:12
#18

Fajny ten przy kamieniu , wypolerowany .

Dodane przez Radzio Kielbasa dnia 22.01.2016 22:03
#19

Longin Bojanowski napisał(aM

No Radzio coś mi sie zdaje, że masz szanse na nowy zawód. Zawód nazywa się Nożorób.

Tu fragmenty ze stronek nożorobów
"Stal NC6 ~ 1.2063, 145Cr6 - niskostopowa stal narzędziowa. Agresywne cięcie, dobre trzymanie ostrości oraz stabilność wymiarowa to jej główne atuty. Łatwa w obróbce w stanie surowym i zmiękczonym. Nie wymaga wysokich temperatur do hartowania. Świetnie się nada na średnie i mniejsze noże, lepiej trzymające ostrość np. noże myśliwskie. Orientacyjny skład chemiczny: C ~ 1,35, Mn ~ 0,55, Si ~ 0,22, Cr ~ 1,46, V ~ 0,14 Hartowanie : 830-840 stopni - chłodzenie olej (*1)"
i
"D2 ~ 1.2379, K110, NC11LV, X153CrMoV12 - Kultowa stal której używają najlepsi makerzy oraz firmy na świecie do produkcji swoich ostrzy. Bardzo agresywne cięcie ,dodatkowo świetne trzymanie ostrości, to jej największe atuty. Stal D2, to wysokostopowa stal narzędziowa o wysokiej hartowności i małej skłonności do odkształceń. Oznacza to, że stal ta nie wymaga wysokich szybkości chłodzenia oraz, że detale wykonane z D2 mogą być chłodzone w powietrzu lub między płytami, co przełoży się na to, że mniejsza ich ilość będzie się paczyła. Oczywiście wyższe twardości uzyskamy stosując media o szybszych temperaturach chłodzenia. Stal D2 posiada wysoką odporność na ścieranie, co powoduje, że naostrzony nóż dłużej trzyma ostrość"
znaczy się bez problemu może być ta pierwsza.
To kiedy podesłac projekt? D


Loniu podejrzewam że wiesz ile drogi dzieli od zwykłego gadania do wykonania, a tym bardziej do profesjonalnego wykonania nie będę się bał użyć tu słowa arcydzieł jak się patrzy np na zdjęcia powyżej, dlatego może kiedyś coś zacznę dłubać oczywiście na próbę z brzeszczotuD, na razie muszę pokończyć kilka małych projekcików, lecz najgorsze jest to, że w głowie co chwila rodzi się jakiś nowy pomysł do zrealizowania i końca nie widać&, a Nożorubstwo to jednak poważny temat, to trzeba mieć bystre oko, pewną rękę i umysł wolny od innych projektów, jak coś kiedyś wykonam to na pewno się pochwalę.

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 23.01.2016 13:09
#20

Jan Brzozowski napisał(aM

Kiersnowski Artur napisał(aM

Czyli jak on ma 64 HRC to na zwykły nóż nie koniecznie się nadaje. Na pewno powinien zostać odpuszczony do obróbki, a po wszystkim zahartowany ale niżej. Przy 64 naostrzyć go to będzie katorga, bez diamentów nie podchodź a i kruszyć się będzie dość łatwo.

Kruszyć to się nie kruszy, ale naostrzyć to faktycznie katorga B
Na zdjęciu widać, jak trudno na zimno ostrzyć. Trzeba by to robić kilkakrotnie, za każdym razem powinna być mniejsza granulacja kamienia. Nóż ma 2 mm grubości. Rękojeść z rogu razem z okuciami jest historyczna, pochodzi z czasów drugiej wojny.

sumowapasja.pl/images/imagehost/02b37e1c6fb81d0900254d38bb724c08_resized.jpg


Przeróbka z sowieckiego noża szturmowego. Ich wersją rozwojową były polskie wz 56. To że trudno naostrzyć, wcale nie oznacza że taki twardy, prawdopodobne że skopana obróbka cieplna i przegrzany jest.