Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Starorzecza Bugu

Dodane przez Jacek Bartnik dnia 02.08.2017 10:50
#211

tomek sztanka napisał(aM

Ja natomiast moczę groch z 6-8 godzin, jak świeży 6 jak bardzo stary to nawet 10. Do garnka wrzucam i zalewam zimną 3 x tyle.
Po namoczeniu gotuję na bardzo wolnym ogniu aby nie buzował ok. 40 minut. Sprawdzam oczywiście od 30 minuty i jak lekko twardy/pół miękki/ to go full gaz na 20 sek i już nie otwieram pokrywki tylko go w koc na 4-5 godzin. Gotuję raz i nie hartuję bo mi szkoda atrakcyjnego wywaru-kleju, który zostaje po ostudzeniu na dole garnka. Przydaje się do kul zanętowych jako dodatkowy naturalny atraktor!!!
Zagotuj pół kilo i sprawdź. Kuku robię inaczej, pęcak w termosie...
Zapomniałem dodać jak utrzymasz nerwy na wodzy i po wyjęciu z koca nie otworzysz pokrywki/niech powoli się sam schładza przez godzinkę to jeszcze lepiej...I


A nęcisz Tomek samym grochem?czy dajesz jakąś bazę zanętową do tego jeszcze?