Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Wyroby Łukasza

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 04.09.2022 11:27
#40

2 duże cebule grubo pokroić i zeszklić na oleju
Na tarce o grubym oczku zetrzeć 2 marchewki, pietruszkę i pół dużego selera, dołożyć do cebuli podlać woda i poddusić. Wszystko przełożyć do garnka dolać wody oraz 4 liście laurowe, kilka ziaren angielskich oraz ziarna czarnego pieprzu ugotować bulion warzywny. Kanie tniemy na 4 części a następnie poszatkować na paski sporą ilość gdyż po obróbce cieplnej zmniejsza obientośc. kanie porcjami przesmarzam na oleju w patelni i dodajemy do bulionu warzywnego a następnie doprawiamy solą, imbirem, gałka muszkatołową oraz pieprzem.
Pół kostki masła roztapiamy i zasmarzamy na nim dwie kopiaste łyżki mąki oraz 4 przeciśnięty przez prasę ząbki czosnku. Zasnaszką zagęszczanie zupę i doprawiamy sporą ilością majeranku.