Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Wyroby Łukasza

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 27.03.2022 10:28
#1

Jako że przy produkcji żywności "i nie tylko" spędzam wiele czasu, zwłaszcza między sezonami sumowymi, podzielę się swoimi doświadczeniami.
Wielu z was próbowało już moich przysmaków, będzie miejsce na przekazanie przepisów jeżeli ktoś będzie potrzebował.

Dodane przez Arek Pawlak dnia 27.03.2022 11:56
#2

I Czekam z niecierpliwością I

Dodane przez Robert Kuczma dnia 27.03.2022 12:17
#3

Ja również U

Dodane przez Semi dnia 27.03.2022 12:53
#4

Również jestem ciekawy czegoś nowegoI, bo też lubuję się w swojskich wyrobach.U

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 27.03.2022 13:51
#5

Ostatnio nie mogę jeść wyrobów wędliniarskich ze sklepu , choć inni mówią że im smakują .
Żonka kilka razy już zrobiła schab karkowy i szynkę w ziołach tz wędlinę
z skarpety .
Mięso wisi owinięte i zasznurowane w przewietrzanym miejscu od 7 do 10 dni .
Oczywiście wcześniej w lodówce kilka dni w ziołach soli i cukrze .
Jest super na kanapki do pizzy i zapiekanek tostów .
W lodówce może chyba leżeć do końca świata i się nie zepsuje .

sumowapasja.pl/images/imagehost/8153a41bc35ee5d88fa5d812760f068e.jpeg

Dodane przez zibii12 dnia 28.03.2022 09:29
#6

Wygląda zacnie Sławku I

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.03.2022 20:12
#7

Sławku, po podsuszeniu jak masz możliwość to zapakuj próżniowo na kilkanaście dni, wilgotność się wyrówna i będzie jeszcze lepsza. Również można zaszczepić bakteriami kwasu mlekowego lub specjalna kulturą dostępna w handlu.

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.03.2022 20:31
#8

sumowapasja.pl/images/imagehost/202e76c3ef2b12fe4a7bc024f60298ac.jpg

Boczek i karkówka będzie już ponad rok jak dojrzewa &

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.03.2022 20:34
#9

sumowapasja.pl/images/imagehost/9ada096ee194dfc2f7a9fabede0664bd.jpg
I krakowska z sobotniego wędzenia, na święta pokażę w przekroju jak podeschnie trochę.

Edytowane przez Semi dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 28.03.2022 21:38
#10

Cacy Łukasz .
Mam pakowarkę próżniową na święta zrobię próbę .
Powoli przymierzam się do wędzarni z grillem ale całej z nierdzewki .
Wędzonka to podstawa , dawnej diety . D

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 16.06.2022 20:47
#11

Szukam przepisu na solankę do ryb ( dorsz , węgorz , łosoś , ) .
Znajomy zaczął handlować rybami świeżymi ale mrożonymi .
Nigdy nie wędziłem ryb , kiedyś trzeba spróbować .

Dodane przez Jacek Bartnik dnia 17.06.2022 07:13
#12

Jak kiedyś wędziłem leszcza i węgorza to robiłem 100 gram soli na litr wody i 24 godziny w solance.Wyszło wszystko dobrze.

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 08:14
#13

Ja pekluję ryby hybrydowy czyli w worku próżniowym. Przyprawiamy ulubionymi ziołami i standardowo soli jak do smażenia i siup do wora na kilka dni. Najlepsze w tej metodzie jest to że czas niegra roli bo przy solance trzeba się trzymać planu by nie przesolić. Sprawdzonym zestawem w mojej kuchni do ryby jest czosnek, pieprz najlepiej zielony w ziarnach oraz kolęda w ziarnach wszystko do moździerza i taka mieszanka pekluje. Sól wyciąga wilgoć i w workach wytwarza się aromatyczna mieszanka peklujaca.

A no i ryby kochają wegetę można nią zastopoc sól.

Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 08:22
#14

sumowapasja.pl/images/imagehost/d993f71219e7f861d623c34a7a049b56.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/1386f299577cd3ef5a02e898b9a3b400.jpg

Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 08:29
#15

sumowapasja.pl/images/imagehost/e7d2ea554833f1aafaa69e13dfea6f54.jpg
Jak już wrzucam fotki to dorzucę wczorajsze bochenki,
Żytni 3 fazowy 100% żyto oraz przenno-żytni oczywiście na zakwasie żytnim.

Dodane przez Semi dnia 17.06.2022 10:02
#16

Piękne bochenki.# Też piekłem wczoraj, nie mogę jeść na zakwasie chleba bo żołądek boli po nim to piekę na drożdżach i na zsiadłym mleku. Wczoraj opierdzieliliśmy bochenek na raz z masłem i ogórkiem małosolnym. W sobotę też wędziłem, bo już na kanapki nie było nic w zamrażarce. Mały wsad był, 5kg kiełbasy, 4 boczki, 2 schaby, 10 udek z kurczaka i 10 serków Pilosa. Co do wędzenia ryb, to również używam solanki 10% jak Jacek, chociaż widzę, że przepis Łukasza też jest ciekawy i warty wypróbowania. Noszę się już jakiś czas z zakupem maszyny próżniowej i chyba czas najwyższy poczynić taki zakup.I

Edytowane przez Semi dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez stan2010 dnia 17.06.2022 19:12
#17

Sam sypię Vegetę, ale ona nie zastępuje soli, tylko ma sól w składzie.
A, to z workami próżniowymi muszę wypróbować, bo mam pompę próżniową D... tylko, żeby mi nie wyssała zawartości worka O

Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 20:38
#18

sumowapasja.pl/images/imagehost/fe056451ea1c1899d249b8a550c07ae1.jpg
Nad Odrą najlepiej smakuje
sumowapasja.pl/images/imagehost/e02979ba51dfa379aff500d105a27b2c.jpg
Pozdrawiamy mam nadzieję że jutro wejdą zdjęcia z rybami D

Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 01.01.1970 01:00

Dodane przez Semi dnia 17.06.2022 20:46
#19

Połamania chłopaki i smacznego.D

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 17.06.2022 22:16
#20

Semi a nie mówiłem na rwe najlepsza sraczka , przechodzi szybko tylko dupa piecze .

No to spróbuje z tymi workami próżniowymi i ziołami .
Maszynę do próżniowego pakowania mam .