Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Wyroby Łukasza
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 27.03.2022 10:28
#1
Jako że przy produkcji żywności "i nie tylko" spędzam wiele czasu, zwłaszcza między sezonami sumowymi, podzielę się swoimi doświadczeniami.
Wielu z was próbowało już moich przysmaków, będzie miejsce na przekazanie przepisów jeżeli ktoś będzie potrzebował.
Dodane przez Arek Pawlak dnia 27.03.2022 11:56
#2
Czekam z niecierpliwością
Dodane przez Robert Kuczma dnia 27.03.2022 12:17
#3
Ja również
Dodane przez Semi dnia 27.03.2022 12:53
#4
Również jestem ciekawy czegoś nowego
, bo też lubuję się w swojskich wyrobach.
Dodane przez Slawomir Tabor dnia 27.03.2022 13:51
#5
Ostatnio nie mogę jeść wyrobów wędliniarskich ze sklepu , choć inni mówią że im smakują .
Żonka kilka razy już zrobiła schab karkowy i szynkę w ziołach tz wędlinę
z skarpety .
Mięso wisi owinięte i zasznurowane w przewietrzanym miejscu od 7 do 10 dni .
Oczywiście wcześniej w lodówce kilka dni w ziołach soli i cukrze .
Jest super na kanapki do pizzy i zapiekanek tostów .
W lodówce może chyba leżeć do końca świata i się nie zepsuje .
Dodane przez zibii12 dnia 28.03.2022 09:29
#6
Wygląda zacnie Sławku
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.03.2022 20:12
#7
Sławku, po podsuszeniu jak masz możliwość to zapakuj próżniowo na kilkanaście dni, wilgotność się wyrówna i będzie jeszcze lepsza. Również można zaszczepić bakteriami kwasu mlekowego lub specjalna kulturą dostępna w handlu.
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.03.2022 20:31
#8
Boczek i karkówka będzie już ponad rok jak dojrzewa
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 28.03.2022 20:34
#9
I krakowska z sobotniego wędzenia, na święta pokażę w przekroju jak podeschnie trochę.
Edytowane przez Semi dnia 01.01.1970 01:00
Dodane przez Slawomir Tabor dnia 28.03.2022 21:38
#10
Cacy Łukasz .
Mam pakowarkę próżniową na święta zrobię próbę .
Powoli przymierzam się do wędzarni z grillem ale całej z nierdzewki .
Wędzonka to podstawa , dawnej diety .
Dodane przez Slawomir Tabor dnia 16.06.2022 20:47
#11
Szukam przepisu na solankę do ryb ( dorsz , węgorz , łosoś , ) .
Znajomy zaczął handlować rybami świeżymi ale mrożonymi .
Nigdy nie wędziłem ryb , kiedyś trzeba spróbować .
Dodane przez Jacek Bartnik dnia 17.06.2022 07:13
#12
Jak kiedyś wędziłem leszcza i węgorza to robiłem 100 gram soli na litr wody i 24 godziny w solance.Wyszło wszystko dobrze.
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 08:14
#13
Ja pekluję ryby hybrydowy czyli w worku próżniowym. Przyprawiamy ulubionymi ziołami i standardowo soli jak do smażenia i siup do wora na kilka dni. Najlepsze w tej metodzie jest to że czas niegra roli bo przy solance trzeba się trzymać planu by nie przesolić. Sprawdzonym zestawem w mojej kuchni do ryby jest czosnek, pieprz najlepiej zielony w ziarnach oraz kolęda w ziarnach wszystko do moździerza i taka mieszanka pekluje. Sól wyciąga wilgoć i w workach wytwarza się aromatyczna mieszanka peklujaca.
A no i ryby kochają wegetę można nią zastopoc sól.
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 01.01.1970 01:00
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 08:22
#14
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 01.01.1970 01:00
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 08:29
#15
Jak już wrzucam fotki to dorzucę wczorajsze bochenki,
Żytni 3 fazowy 100% żyto oraz przenno-żytni oczywiście na zakwasie żytnim.
Dodane przez Semi dnia 17.06.2022 10:02
#16
Piękne bochenki.
Też piekłem wczoraj, nie mogę jeść na zakwasie chleba bo żołądek boli po nim to piekę na drożdżach i na zsiadłym mleku. Wczoraj opierdzieliliśmy bochenek na raz z masłem i ogórkiem małosolnym. W sobotę też wędziłem, bo już na kanapki nie było nic w zamrażarce. Mały wsad był, 5kg kiełbasy, 4 boczki, 2 schaby, 10 udek z kurczaka i 10 serków Pilosa. Co do wędzenia ryb, to również używam solanki 10% jak Jacek, chociaż widzę, że przepis Łukasza też jest ciekawy i warty wypróbowania. Noszę się już jakiś czas z zakupem maszyny próżniowej i chyba czas najwyższy poczynić taki zakup.
Edytowane przez Semi dnia 01.01.1970 01:00
Dodane przez stan2010 dnia 17.06.2022 19:12
#17
Sam sypię Vegetę, ale ona nie zastępuje soli, tylko ma sól w składzie.
A, to z workami próżniowymi muszę wypróbować, bo mam pompę próżniową
... tylko, żeby mi nie wyssała zawartości worka
Dodane przez Lukasz Ciesielski dnia 17.06.2022 20:38
#18
Nad Odrą najlepiej smakuje
Pozdrawiamy mam nadzieję że jutro wejdą zdjęcia z rybami
Edytowane przez Lukasz Ciesielski dnia 01.01.1970 01:00
Dodane przez Semi dnia 17.06.2022 20:46
#19
Połamania chłopaki i smacznego.
Dodane przez Slawomir Tabor dnia 17.06.2022 22:16
#20
Semi a nie mówiłem na rwe najlepsza sraczka , przechodzi szybko tylko dupa piecze .
No to spróbuje z tymi workami próżniowymi i ziołami .
Maszynę do próżniowego pakowania mam .