Tytuł: SUMOWA PASJA - Forum sumowe - Forum wędkarskie o sumach :: Nalewki

Dodane przez Jan Brzozowski dnia 23.12.2013 22:04
#1

Wiśnióweczka

Składniki na mój sprawdzony przepis- (niektórzy z kolegów próbowali)
2,8 kg wiśni z pestkami
1 kg cukru
1 litr spirytusu

Wiśnie zasypać cukrem na okres ok. 10 dni (cukier musi się rozpuścić)
następnie dolać spirytus i poczekać ok 4-6 tygodni (można nie czekać, jak ktoś jest niecierpliwy D)
po tym czasie zlać miksturę do butelek i gotowe. Naprawdę pychota &

Dodane przez Beno Grudner dnia 23.12.2013 22:10
#2

Brzmi przepysznie..I A czemu akurat 2,8 kg?

Dodane przez Jacek Bartnik dnia 23.12.2013 22:13
#3

Jasiu prześlij próbkę ,ja zanim zrobię muszę organoleptycznie sprawdzić recepturę.H

Dodane przez Longin Bojanowski dnia 23.12.2013 22:13
#4

Bo tyle sprzedawaliD
I nie przeciągać leżenia z cukrem bo wlezie smak fermentacji.

Dodane przez Jan Brzozowski dnia 23.12.2013 22:22
#5

Beno Grudner napisał(aM

Brzmi przepysznie..I A czemu akurat 2,8 kg?


Gdy robiłem pierwszy raz, zerwałem wiśni na oko, po zważeniu okazało się, że było akurat tyle. Dobrze wyszło, więc przepis został K

Dodane przez Semi dnia 14.11.2020 20:28
#6

Miałem dziś pracowite popołudnie i wieczór. Dostałem od kumpla dwa wiadra winogron i szkoda by było żeby się zmarnowały. Trzeba to było przebrać, pogonić pająki i ślimaki, podusić i do baniaka. Jak wyjdzie dobre winko to żonka się będzie cieszyła. Jak jej nie będzie smakowało to ja się będę cieszył, bo przerobię na coś lepszego.& Wyszło około 18 litrów nastawu.

sumowapasja.pl/images/imagehost/b10b033a0c8a2af15b185bf04d86535b_resized.jpg

sumowapasja.pl/images/imagehost/a0cf89285e1b7d456f2fee19041c6d01_resized.jpg

Dodane przez stan2010 dnia 15.11.2020 12:24
#7

W zeszłym wieku, rodzina z Mazur robiła 'grejfrutówkę'. Grejpfruta ze skórą nadziewali ziarnami kawy 30-40 sztuk, potem zalewali spirytusem na 3-4 miesiące, następnie wyciskali owoc i klarowali płyn przez lnianą szmatkę.
Wasze Zdrowie T

Dodane przez Semi dnia 14.12.2020 21:30
#8

W sobotę czas przyszedł na odciągnięcie wina znad owoców i osadu. Wyszło równo 15 litrów. D Musiałem dosłownie pół kilogramem cukru dosłodzić i jest zajebiste, znów do baniaka zalane będzie się klarowało ze dwa tygodnie i znów zleję znad osadu. Powędruje do mniejszych pięciolitrowych balonów i do marca będzie dojrzewało w piwnicy, a później w butelki.

sumowapasja.pl/images/imagehost/3bcb05e206aa06b9619a04ebbf5ca34e_resized.jpg

Natomiast dzisiaj wziąłem się z wieczora za obróbkę pigwowcówki, wyszło prawie 10 litrów trunku o mocy 50%. Zaczerpnąłem dwa czerpaczki do gardzioła, fajnie smakuje i pięknie grzeje.K

sumowapasja.pl/images/imagehost/fdc9e3dac27c1dd9a989d084ffa0d21d_resized.jpg

Dodane przez Jan Brzozowski dnia 14.12.2020 21:48
#9

No to zapasik na zimowe wieczory już masz I
Aż mi ślinka cieknie G

Dodane przez km73 dnia 16.12.2020 14:58
#10

Semi, narobiłeś smaka. U K

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 16.12.2020 19:18
#11

U mnie pogłupieli z cenami Ducha puszczy .
Ze spirytusu sklepowego to nie nalewki za dużo chemii .
Jest nadzieja na 90% śliwowicę ale na razie temat dojrzewa .

Dodane przez Semi dnia 13.03.2021 19:40
#12

Dziś winko trafiło do butelek, wyklarowane i pachnące. Wyszło świetne, półsłodkie.
sumowapasja.pl/images/imagehost/10ff3fdac312cc6f4c9518a9918c256c_resized.jpg

Dodane przez Mariusz Kulinski dnia 13.03.2021 20:07
#13

Takie lubię &I

Dodane przez Slawomir Tabor dnia 13.03.2021 21:31
#14

Semi zapasik jak trzeba na ciężkie czasy .I
Od wiosny na działce zaczynamy sadzenie winogron .
Na razie kilka gatunków białych i czarnych .
Może zacznę swoje degustować .

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 15.03.2021 14:28
#15

Semi napisał(aM

Dziś winko trafiło do butelek, wyklarowane i pachnące. Wyszło świetne, półsłodkie.
sumowapasja.pl/images/imagehost/10ff3fdac312cc6f4c9518a9918c256c_resized.jpg


Nie lepiej było przedestylować ;-).

Dodane przez Semi dnia 15.03.2021 16:20
#16

Szkoda takie winko destylować, żonie też coś się od życia czasami należy.&

Dodane przez Kiersnowski Artur dnia 16.03.2021 11:15
#17

Że żonie się należy, to jedyny dopuszczalny argument. Żadnego winka nie żal destylować ;-).

Dodane przez Semi dnia 24.08.2021 22:14
#18

Popsociłem dziś co nieco z mirabelkami. Nazbierałem czerwonych i żółtych, zobaczymy które będą lepsze. Zalałem 60% alkoholem i powędrowały do piwnicy na dwa - trzy miesiące.U

sumowapasja.pl/images/imagehost/c45bcbaa88a49bda54439432eb48e099.jpg

Dodane przez Semi dnia 06.09.2021 21:02
#19

Dostałem dziś od kumpla ponad kilogram tarniny, powędrowała do zamrażarki w oczekiwaniu na jakiś wyżej procentowy alkohol. Mam już zamrożone ze dwa kilo derenia, także jakieś dobre trunki na przyszły rok upsocę.&

sumowapasja.pl/images/imagehost/1f4655a86264aaf964d79b329c0c1961_resized.jpg

Dodane przez Semi dnia 13.09.2021 21:03
#20

Dziś wyjąłem pestki z nastawu, które w gazę były owinięte i zatopione pomiędzy owocami. Co miały oddać to oddały, dłużej nie można było ich trzymać bo za zdrowe nie są. Dziabnąłem przy okazji sobie sztakana. Towar cud miód malina.& Nie będę dosładzał, dojrzałe mocno owoce oddały sporo cukru, jest delikatnie kwaskowate ale czuć cukier, mi to pasuje. Za jakiś miesiąc zleję alkohol do klarowania a owoce zasypię cukrem, syrop wykorzystam kiedyś na jakąś damską nalewkę.
Może zostanie jakaś buteleczka na zlot u Mańka w przyszłym roku to Was poczęstuję.D

sumowapasja.pl/images/imagehost/060cba8f86eb5826b3ee155c560f1b8b_resized.jpg