Fora partnerskie
Ostatnio dodane fotki
Nasz Banner
Translate
Logowanie
Aktualnie online
NASZ FANPAGE
Zobacz temat
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 23.12.2013 21:54
|
Właściciel strony Tetryk I Miejscowość: Kąkolewo-Leszno Postów: 4771 Data rejestracji: 22.06.2013 |
Czas świąteczny, więc podaję mój sprawdzony od lat przepis na solankę do peklowania mięska, które chcemy uwędzić. Do szynek i boczków solankę robię zawsze tak samo, to znaczy: woda - ilość zależna od ilości szynek sól peklowa - w zależności od ilości wody (na opakowaniu jest napisane, na ile litrów wody) jarzynka - na oko sól zwykła czosnek - kilka ząbków liść laurowy - 4 lub 5 sztuk ziele angielskie - kilkanaście ziaren majeranek - małą garść Całą mieszaninę robię następująco: Do wody wsypać odpowiednią ilość soli peklowej, jarzynki "na oko", dodawać zwykłej soli ciągle mieszając. Miarą nasycenia solanki jest jajko lub ziemniak, to znaczy wkładam jedno lub drugie do solanki i dodaję soli, dopóki jajko (lub ziemniak) nie zacznie odrywać się od dna. Następnie dodajemy resztę przypraw i możemy wkładać szyneczki. Należy pamiętać, aby były całe zanurzone w solance. Moczymy je od pięciu do ośmiu dni (zależy to od temperatury i wielkości szynki) następnie po wyjęciu płuczemy i obsuszamy. Następnie wędzimy na zimno lub gorąco, jak kto woli. Ja do wędzenia używam zwykłej beczki 200l. Smacznego Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I |
|
|
Longin Bojanowski |
Dodany dnia 23.12.2013 22:11
|
Właściciel strony Tetryk II Miejscowość: Legionowo Postów: 2165 Data rejestracji: 21.06.2013 |
Jak bym czekał na Twój przepis to by było na Nowy rok a nie na święta.
Byłem kiedyś użytkownikiem FS. Ale wolę być tutaj. LONIEK, "TETRYK II" |
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 23.12.2013 22:18
|
Właściciel strony Tetryk I Miejscowość: Kąkolewo-Leszno Postów: 4771 Data rejestracji: 22.06.2013 |
Na nowy rok też się przyda. I na święta (wielkanocne)
Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I |
|
|
Robert |
Dodany dnia 24.12.2013 01:28
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1251 Data rejestracji: 07.08.2013 |
Moja sprawdzona receptura na solankę składniki; Mięsiwo - karkówka,schab,boczek,szynka,łopatka,polędwiczka,golonka ,podgardle,pachwina,żeberka,kosci ,kurczak,tzw. ćwiartki kurczaka,pierś indyka, Woda sol peklowa cukier czosnek kolendra pieprz w ziarnach jałowiec w ziarnach goździki listek ziele ang majeranek 1L.wody- 60g soli peklującej kupowanej na kg na targu 1 łyżeczka cukru to tyle bo reszta zależna od tego co kto lubi Wykonanie Myje dokładnie mięsko pod bieżąca woda Do naczynia -kamionka-gliniak-gar emaliowany układam ciasno mięsiwo Zalewam taka ilością wody by nic nie wystawało Wyjmuje mięsiwo i wlewam wodę do pojemnika z podziałka Juz wiem ile trzeba wody (zawsze zaokrąglam do góry np jak jest 1,3l to do 1,5L,a łatwiej wtedy przeliczyć sol Po odmierzeniu wlewam z powrotem do kamionki i daje sol - cukier i resztę składników tak jak wyżej wedle gustu . JA lubię dużo czosnku,jałowca,kolendry, Wkładam do lodówki i trzymam min 10 dni Ja nie używam większych kawałków mięsa niż 2kg ,jeszcze nigdy nie miałem tkz oczka (sine miejsce w środku wyroby spowodowane tym ze solanka nie dotarła do środka. |
|
|
Beno Grudner |
Dodany dnia 24.12.2013 01:42
|
pasjonat Miejscowość: Wrocław Postów: 560 Data rejestracji: 25.06.2013 |
...pachwina..? |
|
|
Robert |
Dodany dnia 24.12.2013 01:47
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1251 Data rejestracji: 07.08.2013 |
Tak a co nie lubimy, to nie wiemy co dobre np. w bigosiku,to dodam jeszcze ze słoninę tez wędzą ale ja jeszcze nie próbowałem . |
|
|
Beno Grudner |
Dodany dnia 24.12.2013 01:55
|
pasjonat Miejscowość: Wrocław Postów: 560 Data rejestracji: 25.06.2013 |
Słoninę sam wędziłem, pychotka, tylko pierwszy raz spotykam się z częścią konsumpcyjną świnki, zwaną "pachwiną", we Wrocławiu jeszcze się nie spotkałem z takim wynalazkiem w sprzedaży, ale w miastach g.. wiedzą, co dobre |
|
|
Robert |
Dodany dnia 24.12.2013 08:06
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1251 Data rejestracji: 07.08.2013 |
Beno jak zapewne wiesz ,człowiek cale życie sie uczy a i tak niedoinformowany umiera Pachwina czyli tłusty kawałek tuszy wieprzowej z okolic pachwin i brzucha Pachwina wędzona przepis inny niż wedzenie Pachwina wieprzowa z nadzieniem z mięsa 1kg wieprzowej pachwiny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 filiżanka mleka Nadzienie: 25 dag siekanego wieprzowego mięsa 12,5 dag siekanej polędwicy 1 jajo 1 bułka 1 cebula natka pietruszki pieprz sól Naciąć kieszeń w pachwinie i nanacinac grubą skórę na słoninie, usunąć cienką warstwę tłuszczu, w ten sposob uzyska sie miejsce na nadzienie Nadzienie: siekane mięso wymieszać z jajem, namoczoną bułka, posiekaną cebulą i natką, doprawić solą i pieprzem Nadzieniem napełnić kieszeń i zaszyć Usunięty tłuszcz pokroić w kostkę , roztopić i na nim ze wszystkich stron obsmażyć mięso. Podlać wodą i piec w piekarniku w umiarkowanej temperaturze min. 90 stopni Sos z pieczenia rozcieńczyć małą ilością wody i zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w mleku Podawać z ziemniakami z wody. Pieczeń jest również bardzo smaczna na zimno Edytowane przez Robert dnia 24.12.2013 08:15 |
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 24.12.2013 14:00
|
Tetryk III Miejscowość: Jadów Postów: 6151 Data rejestracji: 21.06.2013 |
Sine mięso w wędzonkach nie świadczą o niezapeklowaniu . Nie robiłem wędzonki z 5 lat powód młodzi mało jedzą mięcha. Przepis na sos do peklowania. 10 litrów wody przegotowanej ostudzonej. Sypać soli do oporu aż zacznie jajko wypływać . Czosnek ,listek laurowy pieprz w całości. Mięso powinno być codziennie obracane i dociśnięte deską z kamieniem. Oczywiście sos w kamiennym naczyniu , temperatura otoczenia 10 max 15 *C Boczek , słoninkę małe szynki wyjmuje po trzech dniach .Szynki duże po tygodniu .Nie używam siatek tylko sznurek bawełniany gruby i ręcznie plotę siatkę bardzo mocno o oczkach 3 cm . Zaczynam wędzić gorącym dymem z 15 min. później do 2 godzin . Moje wędzonki były zawsze mocno przywędzone lobię ten zapach i smak . Pod wiszącymi szyneczkami kładłem miskę na którą skapywał tłuszczyk , super dodać później do fasolówki lub fasolki po bretońsku.Do wędzenia używałem zawsze drewna świeżo ściętego olchy na koniec można dodać świeżą gałązkę jałowca . Nie dodawałem nigdy żadnych wynalazków wiśnia czy dąb. Mięso parzyłem nie gotowałem. Tyle godzin ile waży i jak ktoś woli można zahartować po parzeniu w zimnej wodzie trzymając do ostudzenia . Ja lubię szyneczki chrupkie więc trochę przeparzałem Dla tych którzy lubią bardzo soczyste wyroby proponuje parzyć szynkę 2 kg. godzinę i w tej wodzie zostawić do ostudzenia . Robiąc własne wędliny róbcie żeby było smacznie i zdrowo nie patrzcie na straty. Dobra szynka która będzie bez lodówki leżeć miesiąc straci w czasie wędzenia i parzenia 50 % wagi coś za coś. Powodzenia. Bez zacinania nie ma łapania. Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku. Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją a PZW w szczególności . Urodziłem sie w komunie .Trochę pożyłem i umrę w kolorowej komunie . |
|
|
Robert |
Dodany dnia 24.12.2013 14:12
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1251 Data rejestracji: 07.08.2013 |
Sławku jak to tak zwane szare oko w środku wędzonki to nie jest przyczyna nie do peklowania.? A czego, mógłbyś mnie oświecić . |
|
|
Beno Grudner |
Dodany dnia 24.12.2013 15:18
|
pasjonat Miejscowość: Wrocław Postów: 560 Data rejestracji: 25.06.2013 |
Z tego co mi wiadomo, szare oczko powstaje, jak się pekluje mięso bez nastrzykiwania, albo nastrzykiwanie było niedokładne.. Ja mięcha nie nastrzykuje, i takie oczko zazwyczaj jest, ale ani mi, ani "degustatorom" to nie przeszkadza . Raz starsza pani, znajoma mojej ś. p. babci powiedziała, że bardzo dobrze, jak w środku jest szare oczko, bo wiadomo wtedy, ze wędlinka swojskiej roboty |
|
|
Robert |
Dodany dnia 24.12.2013 15:59
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1251 Data rejestracji: 07.08.2013 |
Ja tez nie nastrzykuje .Wlasnie potwierdzasz to co ja mowie .Nastrzykiwanie ma na celu lepsze dotarcie solanki (saletry)do każdego miejsca w mięsie Sa dwie przyczyny oka (według mnie) 1- za słaba solanka 2-za krotki czas leżakowania mięsiwa w solance. |
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 24.12.2013 16:25
|
Tetryk III Miejscowość: Jadów Postów: 6151 Data rejestracji: 21.06.2013 |
Robert saletrę kiedyś ludzie stosowali aby mięsko miało ładniejszy wygląd i lepiej się zapeklowało ale nie było to zbyt zdrowe. Teraz nam wmawiają że jest to obojętne dla zdrowia , Azotan sodu i potasu saletra sodowa E251 lub potasowa E252 , azotan sodu- nitryt E250. Ja nigdy nie stosowałem saletry . Wiele razy miałem takie szare oczko po środku szynki i zmiany w smaku nie było wolę to niż się truć . Bez zacinania nie ma łapania. Życie ucieka szybciej niż duży sum na haku. Najbogatsi ludzie to Ci którzy handlują nadzieją a PZW w szczególności . Urodziłem sie w komunie .Trochę pożyłem i umrę w kolorowej komunie . |
|
|
Szymon Kabacinski |
Dodany dnia 24.12.2013 16:46
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 275 Data rejestracji: 15.07.2013 |
Post jest kurna mać ! |
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 24.12.2013 17:50
|
Właściciel strony Tetryk I Miejscowość: Kąkolewo-Leszno Postów: 4771 Data rejestracji: 22.06.2013 |
Robert Godles napisał(a Ja tez nie nastrzykuje .Wlasnie potwierdzasz to co ja mowie .Nastrzykiwanie ma na celu lepsze dotarcie solanki (saletry)do każdego miejsca w mięsie Sa dwie przyczyny oka (według mnie) 1- za słaba solanka 2-za krotki czas leżakowania mięsiwa w solance. Dokładnie, Robert. Ze wskazaniem na punkt drugi. Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I |
|
|
Marek Bukowski |
Dodany dnia 01.10.2015 19:51
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1899 Data rejestracji: 13.12.2014 |
Święta nie święta uwędziłem trochę mięsiwa i kiełbasy na wyjazdy a w tym czasie żywca połowiłem. |
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 01.10.2015 21:57
|
Tetryk III Miejscowość: Jadów Postów: 6151 Data rejestracji: 21.06.2013 |
Już wiem dlaczego tak dobrze wyglądasz . Wygląda apetycznie ale żeby samemu to wszystko zjeść . |
|
|
tomek sztanka |
Dodany dnia 01.10.2015 22:13
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 634 Data rejestracji: 25.12.2013 |
Właśnie przeczytałem całość i jestem w lodówce. Ten temat nie może być widoczny po 22!!! |
|
|
Marek Bukowski |
Dodany dnia 01.10.2015 22:17
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1899 Data rejestracji: 13.12.2014 |
Dobrze to wyglądałem dwa lata temu ,teraz 12 więcej trochę przez te świecące żarcie ze sklepu Tetryku ty jeden . |
|
|
Robert |
Dodany dnia 25.01.2016 08:22
|
pasjonat Miejscowość: Postów: 1251 Data rejestracji: 07.08.2013 |
Panowie a sprawdzone przepisy i sposoby wędzenia RYB ,jak ktoś wędzi i ma doświadczenie w temacie . to pisać bo nie chce się uczyć na własnych błędach |
|
Przejdź do forum: |