|
Longin Bojanowski |
Dodany dnia 18.09.2016 13:11
|

Właściciel strony
 Tetryk II

Miejscowość: Legionowo
Data rejestracji: 21.06.2013
|
W W-wie masz Fishing Center, pewnie byś dobrał nici i przelotki (ale drogo), jak masz jakiegoś szewca lub kaletnika to u nich nici możesz zakupić. przelotki Jaxona czy Dragona w sklepach wędkarskich nawet całe zestawy. Lakierów innych jak specjalistyczne nie stosowałem ale do nich tez trzeba mieć maszynerię bo muszą się obracać w czasie suszenia. Ale pewnie jakimś Domalux-em da się pomalować. Nie używaj żadnych na acetonie.
Specjalistyczny, to już jak chcesz ma pracownia we Wrocławiu (w razie czego i nici.)
http://fishingrod.pl/pl/Kleje-i-Lakiery/Pacific-Bay/Lakier-do-omotek-Pacific-Bay-p55c24.html
Byłem kiedyś użytkownikiem FS. Ale wolę być tutaj.
LONIEK, "TETRYK II" |
|
|
|
Marek Bukowski |
Dodany dnia 18.09.2016 17:45
|

pasjonat

Miejscowość:
Data rejestracji: 13.12.2014
|
Miałem przygodę w tym roku jak łoś wlazł mi na wędki ,dolna część feedera połamana , naprawić się nie da .Jak ten Twój uszkodzony to ultraviolet 360 do 120g to mam dwa składy . |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 18.09.2016 19:05
|

Administrator
 Moderator

Miejscowość: Warszawa/Janów Podlaski
Data rejestracji: 30.09.2013
|
Mój to Silstar(dokładnie EUROSTAR) 15-sto letni i tylko ma uszkodzoną przelotkę, blank jest ok. Takich kijów już nie robią więc będę go łatał, posłuży jeszcze bardzo długo.
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą.  |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 11.02.2018 20:01
|

Administrator
 Moderator

|
Patrzcie, prawie półtora roku się przybierałem, łowiłem cały zeszły sezon na oba kije z brakami przelotek. W tygodniu przyszły mi małe zakupy ze sklepu wysyłkowego, między innymi przelotka do feedera i dwie do matchówki, chociaż miałem ułamaną jedną, ale druga też już słaba była więc dwie wymieniłem. Użyłem nici szewskich do skóry, cholernie mocne, cienkie i gładziutkie, myślę że będą ok. Jak na pierwszy raz to nawet coś tam wyszło. Nie mieli akurat czarnych więc wziąłem szare.

Pozostało mi tylko polakierować, jeszcze nie wiem czym to zasmaruję, ale czegoś muszę poszukać w małych ilościach. Loniek, jak wiesz gdzie kupić lakiery w małych pojemnikach to daj namiary, znalazłem w sieci w saszetkach, ale niedostępne aktualnie.
Edytowane przez Semi dnia 11.02.2018 20:09
|
|
|
Longin Bojanowski |
Dodany dnia 11.02.2018 20:29
|

Właściciel strony
 Tetryk II

|
Warto by zadzwonić i sprawdzić ale na stronie jest.
http://fishingrod.pl/pl/Kleje-i-Lakiery/Pacific-Bay/Lakier-do-omotek-Pacific-Bay-p55c24.html
LONIEK, "TETRYK II" |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 11.02.2018 20:40
|

Administrator
 Moderator

|
Loniu, na zielono wyświetla że brak w magazynie, już wcześniej tam szukałem.
|
|
|
Longin Bojanowski |
Dodany dnia 11.02.2018 20:49
|

Właściciel strony
 Tetryk II

|
No to zadzwoń do innych
https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Lakier-do-omotek-Lamar-by-ThreadMaster-LiteBuild-LB-Roddancer-2x5ml-w-strzykawkach/666
LONIEK, "TETRYK II" |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 11.02.2018 21:25
|

Administrator
 Moderator

|
Dzięki Loniu, kupiłem ten z linku który mi podałeś. Masz jakieś specjalne zalecenia do tego lakieru?
|
|
|
Longin Bojanowski |
Dodany dnia 11.02.2018 23:48
|

Właściciel strony
 Tetryk II

|
Kładź w 2;3 cienkich warstwach, bo inaczej popłynie. Najlepiej przez pierwszą godzinkę co jakiś czas przekręcać blank o 180 stopni.
LONIEK, "TETRYK II" |
|
|
|
Robert Pytka |
Dodany dnia 12.02.2018 08:21
|

pasjonat

Miejscowość: Biała Podlaska
Data rejestracji: 02.04.2014
|
Semi jak chcesz to suszarkę masz do dyspozycji . |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 26.01.2025 17:41
|

Administrator
 Moderator

|
Mam dwa kije Mikado Ultraviolet Heavy Feeder 3,9 m do 120g wyrzutu. Bardzo fajne blanki, ale tego co wymyślił rozmieszczenie i rozmiar przelotek powinni kijem obić solidnie. Lubię te kije, katuję je na Wiśle i świetnie się spisują przy ciężkim łowieniu w dużej rzece. Postanowiłem ogarnąć temat tych przelotek. Pierwsza na dolniku poszybowała do góry, bo oryginalna nie dość że mała, to jeszcze osadzona za blisko kołowrotka i w dodatku krzywo. Na środkowym składzie oryginalnie było 4 przelotki jednostopkowe, teraz są 3 dwustopkowe. Rozmieszczenie przelotek odwzorowałem od kija robinsona, o podobnych parametrach. Zobaczymy jak się będzie zachowywał pod obciążeniem. Elementu szczytowego nie ruszałem. Jeszcze dwa razy muszę polakierować omotki i próba. Jak będzie wszystko ok, to to samo zrobię z drugim kijem.

|
|
|
tomek sztanka |
Dodany dnia 30.01.2025 13:25
|

pasjonat

Miejscowość:
Data rejestracji: 25.12.2013
|
Witam Semi,
łowiłem tym kijem i choć blank MX9 to splotowy niezły blank do kija za 200-250zł !, to łowienie nim nie jest przyjemnością. Masz rację z przelotkami i jestem pewien, że zmiana rozstawienia i wielkości przelotek da dobre rezultaty. Mnie odpowiadają 60-100 węgla. Na Wisłę to 60. Fajnie mi się łowiło lekkimi karpiówkami, pewnikiem dla rozstawu i wielkości przelotek...Dobra decyzja i możliwość nauki tworzenia wędki!
Ciekawy jestem testu nowej i starej-różnice holu i wyrzutu. Trzymam kciuki!
Hej. |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 05.02.2025 18:36
|

Administrator
 Moderator

|
Dziś zabrałem oba kije na testy, jeden w oryginalnym uzbrojeniu przelotek a drugi przerobiony. Testy wypadły pomyślnie, także w najbliższym czasie drugi kij idzie również na warsztat. Przelotki mi właśnie przyszły w zeszłym tygodniu, zamówiłem spory zestaw, także będę miał możliwość montażu przelotki startowej sporo większej, ale to jeszcze przemyślę. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, kij z koszykiem 100g ładnie się ładuje przy rzucie, do tego rzuty sporo dalsze niż kijem oryginalnym no i linka po palcach nie tłucze.
|
|
|
stan2010 |
Dodany dnia 07.02.2025 19:27
|

pasjonat

Miejscowość: Warszawa (Gdańsk)
Data rejestracji: 18.01.2016
|
W większości wędzisk zmieniam przelotki. Kiepskie z kijami budżetowymi i mocowane NIE w płaszczyźnie gięcia blanku. Przy lakierowaniu omotek używałem silnik od napędu talerza w mikrofalówce... teraz mam regulowany napęd laboratoryjny... z zeszłego wieku Konstrukcje są na YT...
Pozdrawiam  |
|
|