|
Semi |
Dodany dnia 15.08.2014 00:17
|

Administrator
 Moderator

Miejscowość: Warszawa/Janów Podlaski
Data rejestracji: 30.09.2013
|
U siebie nad Bugiem też tylko Alga była skuteczna. Złowiłem kilkanaście skrótów przez tydzień, ale żaden 55 cm nie przekroczył.
Wędkuję ponieważ jestem uzależniony od kontaktów z naturą.  |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 16.08.2014 10:49
|

Administrator
 Moderator

|
Od zeszłego czwartku do środy przesiedziałem nad Bugiem. Z rana ze spinem, po południu do nocy z sumówkami za sumem , a jak już było ciemno uciekałem na jeziorko za karasiami. Siedział bym do północy za sumem, ale niestety rzeka graniczna i nie wolno. Szczupaki nawet nieźle współpracowały na rzece, ale co z tego, nie mam szczęścia do tych grubszych i same kajtki w przedziale 40-53 cm się wieszały. Miałem na kiju i większego, ale chyba przez trzy sekundy po strzale się spiął. Bug ma strasznie niską wodę, na rzece porobiło się masę łach piachu z których można wyśmienicie obłowić spinningiem kawał rzeki.

Z sumem też nie lepiej wyszło. Jednego kija stawiałem z podwodnym spławikiem i karasiem na kotwicy, drugiego na rosówki. No rosówki co chwila były brania, lecz ryby niewymiarowe. Największemu osobnikowi brakło 1 cm do wymiaru. We wtorek około 18.00 miałem strzała na żywca, ale nie zaciąłem, w sumie to nie wiem dlaczego. Ryba musiała być już podchodząca, bo 30 cm karaś został mocno poturbowany.
Najlepiej mi wychodziło nocne łowienie karasi i japońców, pomiędzy którymi trafiały się niewielki linki do 30 cm( było i kilka dużych, ale nie do wyjęcia z ziela). Fajna sprawa w ciemną noc obserwować jak świetlik w ekspresowym tempie ucieka w pływający wszędzie dookoła aloes. Połowiłem złociaków za wszystkie czasy.

Na moim ulubionym jeziorku złowili dwa karpiki w granicach 3-4 kg i poszła fama po okolicy. Musiałem z przyczyn oczywistych uciekać z tego łowiska. Miałem drugie tajne, dużo mniejsze ale wcale nie mniej rybne. Tylko straszne błoto i komary, gorzej niż u Mańka.

Stawiałem samochód na łąkach w krzakach i cichaczem żeby mnie nikt nie widział przemykałem na zapomniane starorzecze, płytkie ale rybne. Widziałem jak w zielsku przemykają ogromne liny i karasie. Jeszcze na tydzień pojadę we wrześniu to zapoluję na te klocki.
|
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 16.08.2014 11:04
|

Właściciel strony
 Tetryk I

Miejscowość: Kąkolewo-Leszno
Data rejestracji: 22.06.2013
|
Karaski akurat na żywca, Semi
Życzę wszystkim sumów 2+ pozdrawiam, Tetryk I  |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 16.08.2014 11:12
|

Administrator
 Moderator

|
Złotych mi było szkoda, ale japońce lądowały na kotwicy. Byłem na tyle leniwy że zatopiłem w krzaczorach na miejscówce siateczkę z kilkoma żywcami i nie musiałem się martwić czy coś danego dnia złowię. Jechałem po południu nad rzekę, wyjmowałem z siateczki żywca i nie tracąc czasu stawiałem zestaw. Zawsze 5-6 sztuk miałem na czarna godzinę.
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 16.08.2014 15:10
|

Tetryk III

Miejscowość: Jadów
Data rejestracji: 21.06.2013
|
Tomek to dlatego ci się dupy nie chce ruszyć i do Mańka przyjechać , ładne te karaski . |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 16.08.2014 17:54
|

Administrator
 Moderator

|
Jechać do Mańka to zawsze mi się chce, tylko że sam dobrze wiesz że nie jeżdżę do Niego na ryby. Teraz miałem w planie jechać z Wami i gdyby brat mnie o pomoc nie poprosił, to w poniedziałek przed Wami bym tam był. 
Pocieszam się tylko tym, że rok jeszcze się nie skończył i jeszcze jesienne szczupaki może coś wypalą. Aha,uzyskałem dyspensę na ponowne zniknięcie w poniedziałek w nadbużańskie krzaki do piątku.
|
|
|
Piotr |
Dodany dnia 17.08.2014 22:36
|

pasjonat

Miejscowość:
Data rejestracji: 11.04.2014
|
Z piątku na sobotę zaliczyłem ostatnią w tym sezonie nockę nad Bugiem. Wypad połączony z urodzinami ojca więc proszę o nie czepianie się o sposób chwytu suma z pierwszego zdjęcia, wyszła lipa robi swoje a po za tym zdjęcie robione na szybko bo trzeba było koledze podebrać rybę i zwodować złowioną sztukę.
W piątek chwilę przed godz. 22 melduje się pierwsza gość.

W sobotę po świcie melduje się trochę mniejszy osobnik

Za 11 miesięcy powrót do naszej dżungli a do tego czasu pozostaje tylko wspomnienie
Reasumując i tak było lepiej niż rok temu o tej samej porze z tej prostej przyczyny, że w roku 2013 na trzech chłopa wracaliśmy bez brania a w tym roku każdy coś wyciągnął
Postępowe idee dają z reguły marne (jak nie zbrodnicze) owoce, natomiast zawsze koncertowo ogłupiają ludzi... |
|
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 17.08.2014 22:51
|

Właściciel strony
 Tetryk I

|
Gratulacje, fajne sumki
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 17.08.2014 23:02
|

Tetryk III

|
Gratulacje Piotrek. |
|
|
|
Jacek Wrobel |
Dodany dnia 19.08.2014 18:59
|

pasjonat

Miejscowość: Mazowsze
Data rejestracji: 09.09.2013
|
Fajne rybki, fajna sumowa focia
Aby stać się lepszym, nie musisz czekać na lepszy świat.
Phil Bosmans |
|
|
|
Semi |
Dodany dnia 25.08.2014 18:23
|

Administrator
 Moderator

|
W zeszłym tygodniu od poniedziałku do piątku znów grasowałem w swoich rodzinnych stronach nad Bugiem. W sumie to okazów nie było, sporo szczupaczków na spinning w przedziale 30-55 cm i zero suma, chociaż popołudniami zasadzałem się na wąsatego. Łowiłem szczupaki na rozległych bużańskich plażach, gdzie zbiera się drobnica i mówiąc szczerze to sporo tam szczupaka, ale niedużego. Na gumy zero efektów, chyba dwa pistoleciki tylko, za to strzałem w dziesiątkę okazała się Alga 1 i 2.

Zwiedziłem też miejscówki gdzie kiedyś łowiłem, ledwie je poznałem, teraz tam łowić się nie da, wszystko zawalone drzewami.

Szkoda, na tym odcinku masę pięknych ryb złowiłem, karpi, leszczy, sandaczy i szczupaków. Sumików też, ale nieświadomie i niezawielkich. Polazłem też na plażę na której też z dziesięć lat nie byłem, przeraziła mnie droga do niej, zero możliwości dojazdu samochodem, droga do pokonania porządną terenówką, kładem, boć porządnym krosem, ale jak już dotarłem, to bajka, piękna głęboka zatoka z powalonymi drzewami a przed nią wąski odcinek Bugu o głębokości około 12 m z plażą po naszej stronie i skarpą po białoruskiej. Wymarzone miejsce na suma, nawet zaobserwowałem jakiś atak drapieżnika na ławicy leszczy, skakały w popłochu jak szalone, na pewno nie było to szczupak czy boleń. Musze w przyszłym sezonie pomyśleć nad kilkoma zasiadkami w tym miejscu, tym bardziej że oprócz Straży Granicznej nikt tam nie zagląda.

Nałaziłem się ze spinem za wszystkie czasy, zostawiałem samochód nad rzeką i potrafiłem od rana do południa kilka ładnych kilosów po krzakach przeleźć.
|
|
|
Jan Brzozowski |
Dodany dnia 25.08.2014 18:52
|

Właściciel strony
 Tetryk I

|
Dziki, piękny Bug, zupełnie jak u Mańka. Ty to masz rewiry, Semi
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 25.08.2014 18:55
|

Tetryk III

|
Prawie taki Bug jak w moich stronach tylko ryb więcej i zero wędkarzy.
Co sobie połaziłeś i zobaczyłeś Tomek to twoje i nikt i nic tego Tobie nie odbierze. |
|
|
|
Marcin Szajda |
Dodany dnia 25.08.2014 23:05
|

pasjonat

Miejscowość:
|
Piękne widoki, dzika rzeka zawsze może dać coś fajnego z zaskoczenia 
Co prawda nie jest to dziś, brak czasu.. a sezon w PL trwa w najlepsze i każdą wolną chwilę jak już człowiek ma przeznacza na wędkowanie.
Sum z soboty 9 sierpień - 213 cm i to z rzeki o podobnym klimacie, hol, pomoc, manewry, nawigacja na takim dzikim odcinku dały wszystkim popalić tym bardziej, że ryba była bardzo silna, co pokazywała nawet nam przy próbie zrobieniu pamiątkowego zdjęcia, oddana rzece w bardzo dobrej kondycji Praca zespołowa pozwoliła koledze Szymonowi cieszyć się nowym PB o + 1 cm
Edytowane przez Marcin Szajda dnia 25.08.2014 23:06
|
|
|
|
fedors |
Dodany dnia 25.08.2014 23:05
|

pasjonat

Miejscowość: Jabłonna
Data rejestracji: 24.02.2014
|
Hejka Panowie.
Pokazuje kilka fotek z mojej norweskiej wyprawy.
Sierpień 2014 SKARSVAG NORDKAPP, z bazy NorthStar.
Wypad super. Te największe mi się niestety zerwały - i tak ręce bolały. 10 dni na Morzu Barentsa potrafi zmęczyć nawet najwytrwalszego wilka morskiego .

Pozdrawiam,
SEBA.
Edytowane przez fedors dnia 25.08.2014 23:11
Też kiedyś byłem na innym forum i wolałbym tego nie pamiętać. |
|
|
|
Silurek |
Dodany dnia 26.08.2014 07:56
|

pasjonat

Miejscowość:
Data rejestracji: 05.09.2013
|
Brawa chłopaki za pięknego suma 2+ w Polsce już jest nie lada wyczynem i to z takich dzikich rzek 
Seba fajną przygodę zaliczyłeś  |
|
|
|
Slawomir Tabor |
Dodany dnia 26.08.2014 08:50
|

Tetryk III

|
Ładna długa wyprawa na rybki Sebastian.  |
|
|
|
Longin Bojanowski |
Dodany dnia 26.08.2014 10:09
|

Właściciel strony
 Tetryk II

Miejscowość: Legionowo
|
Super wyprawa, a halibuta nie trafiono?
Byłem kiedyś użytkownikiem FS. Ale wolę być tutaj.
LONIEK, "TETRYK II" |
|
|
|
fedors |
Dodany dnia 26.08.2014 15:14
|

pasjonat

Miejscowość: Jabłonna
Data rejestracji: 24.02.2014
|
Hejka halibuty były dwa - oba nie moje. Jeden około 20 kg na gumę, drugi na pilkera 157cm - około 55kg - ten drugi w pięknej kondycji wrócił do wody i nadal poluje na małe seje
Też kiedyś byłem na innym forum i wolałbym tego nie pamiętać. |
|
|
|
Longin Bojanowski |
Dodany dnia 26.08.2014 20:19
|

Właściciel strony
 Tetryk II

Miejscowość: Legionowo
|
No to szkoda, że nie miałeś okazji się poprzeciągać.
Byłem kiedyś użytkownikiem FS. Ale wolę być tutaj.
LONIEK, "TETRYK II" |
|
|